Interpolchef utreds för mutbrott i Kina – försvann efter meddelande om att han var i fara

Den försvunne Interpolchefen Meng Hongwei uppges utredas för mutbrott i Kina. Bild: Lehtikuva-AFP/Roslan Rahman

Interpolchefen Meng Hongwei, som försvann under en resa till sitt hemland Kina i slutet av september, utreds för mutanklagelser enligt kinesiska myndigheter.

Meng Hongwei, vars avskedsansökan lämnades in till Interpol på söndagen, "tog emot mutor och misstänks för att ha brutit mot lagen", säger det kinesiska säkerhetsministeriet i ett uttalande – en myndighet där Hongwei formellt är biträdande minister.

64-årige Hongwei lämnade sitt hem i franska Lyon den 25 september för att resa till sitt hemland. Enligt den Hongkongbaserade tidningen South China Morning Post greps han omedelbart vid ankomsten till Kina. Därefter har han inte synts till. Enligt hans fru skickade han kort efter sin avfärd ett meddelande till henne via sociala medier med en emoji-symbol som indikerade att han var i fara.

Vid sidan sin internationella karriär har Hongwei en diger meritlista i Kina, där han har suttit på flera toppositioner. Officiellt är han fortfarande biträdande minister för det kinesiska säkerhetsrådet, alltså den myndighet som nu utreder honom för mutbrottsanklagelser.

I april i år förlorade han dock sin plats i det kinesiska kommunistpartiets centralkommitté, partiets högsta organ.

På söndagen meddelar Kinas antikorruptionsbyrå att Meng utreds för brott, utan att specificera anklagelserna närmare. Myndigheten, vars officiella namn kan översättas till Nationella övervakningskommissionen, publicerade uttalandet på sin hemsida.

Den ganska nyligen inrättade kommissionen har långtgående befogenheter att utreda korruption bland offentliganställda. Vissa kritiker hävdar att den även fungerar som ett verktyg för att undanröja politiska rivaler till president Xi Jinping.

64-årige Hongwei bor med sin fru i franska Lyon, där Interpol har sitt högkvarter. Franska myndigheter utreder Mengs försvinnande och har satt hans familj under beskydd sedan hot riktats mot den.

Försvinnandet är ett i raden av uppseendeväckande fall i Kina, där bland annat regeringstjänstemän och affärsmagnater försvunnit i veckor eller månader åt gången.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning