Interpellation om yrkesutbildningen: "Situationen är fruktansvärd"

Yrkesutbildning. Regeringen får hård kritik för nedskärningarna.Bild: Lehtikuva/Kalle Parkkinen

Oppositionen går hårt åt regeringen för nedskärningarna i yrkesutbildningen. I år skär regeringen i yrkesutbildningen med 190 miljoner euro.

Oppositionspartierna lämnar i dag på De grönas initiativ in en interpellation om vilka följder nedskärningarna i yrkesutbildningen får och om jämställdheten i utbildningen.

De grönas ordförande Ville Niinistö säger att regeringens nedskärningar har drabbat yrkesutbildningsanstalterna verkligt hårt denna vår.

– Situationen är fruktansvärd, säger han.

SDP:s ordförande Antti Rinne säger att det är fråga om en synnerligen allvarlig sak. Han säger att en upprörande mängd ungdomar är utan en utbildningsplats.

– Den här regeringens nedskärningar fördjupar de utslagnas hopplösa situation och därför är det nu ytterst viktigt att lämna in en interpellation, säger han.

Oppositionspartierna SDP, De gröna, Vänsterförbundet, SFP och Kristdemokraterna har hårt kritiserat sparbesluten inom utbildningen under hela regeringsperioden. Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) har svarat med att alla partier har varit med om att genomföra nedskärningar inom yrkesutbildningen. De nedskärningar som planerades under den förra regeringsperioden kunde dock inte genomföras på grund av den tilltrasslade situationen i slutet av perioden.

I år skärs 190 miljoner euro bort från yrkesutbildningen. 

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33