Internetföretag: Behåll nätneutraliteten

Bild: Mostphotos

Slopa inte lika villkor för alla på internet. Den uppmaningen riktar Air Bnb, Twitter, Tumblr och många mindre nätföretag till USA:s kommunikationsmyndighet FCC, som i dag väntas skrota den så kallade nätneutraliteten.

FCC-chefen Ajit Pai, tillsatt av president Donald Trump, tillkännagav förra veckan att han vill slopa det regelverk som har haft som syfte att upprätthålla ett fritt och öppet internet. Om så sker kommer nätoperatörerna att få styra vilka tjänster användarna kan få tillgång till och med vilka hastigheter. Operatörerna kan då gynna exempelvis egna tjänster, eller andra som de får bra betalt för, på bekostnad av andra.

FCC väntas rösta om saken på torsdagen.

Ett förändrat regelverk ses som en seger för stora internetoperatörer som AT & T och Verizon.

De protesterande nätföretagen anser dock att det skulle skada USA:s ekonomi om vissa tjänster på nätet blir långsammare eller blockeras.

"Små och medelstora företag skulle hamna i underläge och nya innovativa företag skulle förhindras innan de ens hinner lyfta", skriver bolagen.

Ett hot mot allmän individuell valfrihet och yttrandefrihet, är andra invändningar som lyfts fram i debatten.

Ajit Pai försvarar ändringen med att ett klumpigt regelverk slopas. Han hoppas att den ska medföra större investeringar i bredband.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03