Internationella flickdagen uppmärksammas på torsdag

I år ska flickor få sköta bland annat politikerna Nils Torvalds och Matti Vanhanens jobb Bild: Ari Sundberg/SPT

Den internationella flickdagen ordnas varje år den 11 oktober. Med dagen vill man uppmärksamma flickor i utsatta situationer.

Dagen är en av FN:s internationella dagar och instiftades av FN:s generalförsamling i december 2011. Initiativet till dagen kom från barnrättsorganisationen Plan. På dagen uppmärksammas flickors rättigheter och flickors situation i världen diskuteras.

I Finland uppmärksammas dagen bland annat med barnrättsorganisationen Plans jippo som går under namnet Girls Takeover (Flickor tar över). Flickor får jobba som chefer vid olika företag för en dag.

I fjol ordnades dagen för första gången och var en succé, skriver Plan i ett pressmeddelande. Flickor tog över 1 000 ledande roller i 60 olika länder.

I år ska flickor bland annat få sköta europarlamentariker Nils Torvalds och ordförande i utrikesutskottet Matti Vanhanens jobb. Några flickor ska få jobba som verkställande direktörer för företagen Kone och Accenture och en 15-årig flicka ska få jobba som chefredaktör för Helsingin Sanomat.

Målet med jippot är att diskutera hur Finland och finländare kan förbättra flickors rättigheter internationellt. Därför har Plan valt företag och institutioner som med sin verksamhet kan påverka flickors situation utomlands.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39