Internationell teaterpublik i kikaren

Oblivia uppträder aktivt i flera europeiska länder. Fr.v. Annika Tudeer och Timo Fredriksson. Bild: Eija Mäkivuoti

Informationscentralen för teater (Tinfo) har valt fem grupper, bland dem performansgruppen Oblivia, till ett treårigt program för att utveckla internationaliseringen inom teater och performanskonst.

Informationscentralen för teater (Tinfo) har valt fem grupper till ett treårigt program för att utveckla internationaliseringen inom teater och performanskonst. Målet är att vaska fram konstnärliga produktionsmodeller som för med sig ny publik och på så vis ge föreställningarna längre livstid. Moti-projektet finansieras av Finska Kulturfonden.

Performansgruppen Oblivia har redan gjort sig ett namn utomlands och är välkänd i flera europeiska länder, speciellt i Tyskland. I det här skedet smider man planer för en omfattande internationell samproduktion med tanke på gruppens 20-årsjubileum 2020.

Maija Hirvanen och Juha Valkeapää har gjort långa karriärer och samarbetar nu för första gången i ett gemensamt verk, medan den tvärkonstnärliga gruppen Wauhaus infört nya kollektiva metoder för att bygga upp föreställningar.

Jalostamo² är ett kollektiv bestående av skådespelaren Anna Lipponen, ljusdesignern-scenografen Petri Tuhkanen och producenten Jaakko Lenni-Taattola, som byggt upp ett tajt samarbete med den ryktbara estniska NO99-teatern.

Gruppen sadsongkomplex.fi är grundad av teaterregissören-dramatikern Jari Juutinen och skådespelaren Liisa Sofia Pöntinen och är för tillfället den finländska teatergrupp som uppträder allra mest utomlands, med festivaler som Edinburgh Fringe och Avignon på meritlistan.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning