Interna brev visar: Wolt förberedde börsnotering

Wolts vd Miki Kuusi. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Den finska budfirman Wolt har sålts för en mastodontsumma till amerikanska Doordash. Dokument från amerikanska Finansinspektionen kastar ljus över bakgrunden.

Budfirman Wolt blir en del av börsnoterade Doordash, i en av de största finska företagsaffärerna någonsin. Köpesumman på sju miljarder euro överträffas bara av Nokias köp av Alcatel-Lucent 2015, för 15,6 miljarder.

Wolt har tackat nej till många köperbjudanden tidigare och talat om planer på börsnoteringar – så varför säljer man nu? Några företagsinterna brev ger mer kött på benen kring händelseförloppet.

Dokumenten är riktade från ledningen till den egna personalen, men har skickats till den amerikanska finansinspektionen SEC som börsnoterade Doordash är informationspliktiga till.

I ett av breven skriver vd Miki Kuusi att han är genuint överraskad över händelsekedjan – och att han förstår att de anställda också är det.

"För en månad sedan hade jag inte kunnat tänka mig att skriva ett sådant här meddelande", skriver Kuusi.

För bara en vecka sedan hölls en extrainsatt bolagsstämma, där en finansieringsrunda som skulle vara bolagets mest betydande någonsin stod på agendan. Men något tidigare hade Tony Xu, vd och en av grundarna till Doordash, hört av sig till Kuusi.

"När han först tog kontakt trodde jag inte det skulle ge mycket. Men ju mer vi pratade, desto mer kom vi att inse hur likartade våra företag och företagskulturer är", skriver Kuusi.

Till slut stod Wolt med två valmöjligheter, och Kuusi beskriver valet som ett av de svåraste i hans liv.

Han skriver vidare, vilket han också meddelat öppet, att han inte försvinner någonstans utan fortsätter som vd för Doordashs internationella verksamhet.

Premie över hundra procent

I ett annat dokument svarar ledningen på ett antal frågor. Där frågas bland annat vad som hände med Wolts börsnoteringsplaner:

"Den ursprungliga planen var att vara klara för börsintroduktion i slutet av 2021. Men vi hade inte en spikad tidtabell för en faktisk introduktion – vi ville bara vara redo", lyder svaret.

Ledningen svarar också på varför just Doordash är rätt val, då andra intressenter fått nobben.

"Doordash var redo att investera kraftigt i internationell expansion, och vi hade våra ambitiösa tillväxtplaner. De är rätt partner för oss, och ärligt talat den enda inom vår bransch som vi kunde tänka oss att gå samman med".

Som grädde på moset var Doordash beredda att betala en över hundraprocentig premie för Wolt. När bolaget senast genomförde en finansieringsrunda i början av 2021 värderades Wolt-aktien till 5,3 euro.

Enligt Wolts grova uppskattning ger Dashdoors bud en värdering per aktie mellan 10,5 och 11,5 euro. Värderingen bygger på Doordashs aktiekurs de senaste 30 dagarna, i och med att bolaget betalar köpet med aktier.

Bolaget försäkrar också de anställda om att uppsägningar inte är planerade som följd av köpet. De bägge parterna ska också vara överens om ett ersättningsprogram i form av aktier eller två till fyra månadslöner för de anställda som stannar kvar.

Svenska Dagens Industri var först med att skriva om dokumenten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning