Intermezzo på Sannfinländarnas presskonferens – journalist förbjöds ställa fråga

Partisekreterare Riikka Slunga-Poutsalo, ordförande Jussi Halla-aho och kommunikationsansvariga Matti Putkonen på Sannfinländarnas presskonferens på torsdagen. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Jussi Halla-ahos tidigare bloggskriverier har aktualiserats i samband med regeringssonderingarna. När han på Sannfinländarnas presskonferens fick frågor om dem, tvingades journalisten ge ifrån sig mikrofonen.

Ett intermezzo bröt ut på Sannfinländarnas presskonferens på torsdagen. Helsingin Sanomats journalist Jarno Hartikainen försökte fråga partiets ordförande Jussi Halla-aho om bloggtexter han skrivit och som igen blivit aktuella i och med regeringsbildandet.

De är skrivna före Halla-ahos tid som politiker, men den sannolika regeringssonderaren, Socialdemokraternas Antti Rinne har lyft fram dem som exempel på att han och Halla-aho har tydliga skillnader i människosyn.

Halla-aho har dömts för brott mot trosfrid för ett blogginlägg från 2008 som kallar islam en "pedofilreligion".

2006 skrev han att "eftersom allt fler kvinnor i vilket fall som helst kommer att bli våldtagna hoppas jag innerligt att de rätta kvinnorna hamnar i jägarnas klor. De vänstergröna världsförbättrarna och deras väljare." 2008 skrev han i kommentarsfältet att han skulle vara enbart glad om ett "invandrargäng" våldtog en namngiven riksdagsledamot. Den kommentaren tog han senare bort.

Helsingin Sanomat skriver om bloggtexterna i torsdagens tidning och det var dem, och i synnerhet skriverierna om våldtäkt, som journalisten frågade om.

– Är de här en ung mans tillspetsade skriverier som inte representerar ert tankesätt eller står ni fortfarande bakom dem, frågar Hartikainen.

Halla-aho svarar med att det är svårt att ta texterna ur sin kontext varpå journalisten erbjöd sig att citera våldtäktskommentaren.

– Nej, nej, nej, säger Halla-aho på den video från presskonferensen som finns på Sannfinländarnas sajt – partiet direktsänder och spelar in dem.

Halla-aho vänder sig till partiets kommunikationssansvariga Matti Putkonen som kräver att journalisten ska ge ifrån sig mikrofonen. Efter en kort ordväxling där Halla-aho också kommenterar att "du följer direktiven nu" går mikrofonen vidare.

I slutet av presskonferensen säger Matti Putkonen att han hade hoppats att "tillställningen varit mer civiliserad och utan fientligt uppträdande från journalisters sida."

Halla-aho berättade också bland annat om sina framtidsplaner, nämligen att han beslutar om dem efter EU-valet. Under presskonferensen presenterade han partiets EU-valsprogram.

I riksdagsvalet blev Sannfinländarna det näst största partiet efter Socialdemokraterna.

Läs också: Röstkungen Halla-aho: "Hur kan en så här dålig och tråkig ordförande få så många röster?"

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning