Intensivt bakom kulisserna när gymnasierna sänder live

"Välkomna till den mest pålitliga nyhetskanalen." Marina Grönblom och Alexander Brummer satsar på att göra ett seriöst intryck i nyhetsstudion. Bild: Leif Weckström

Skärpa, yra och lätt nervositet – fyra timmar innan Brändö gymnasium gör sitt avsnitt i tävlingen 10 min live på webben är det trångt, varmt och intensivt i sändningsstudion.

Preventivmedelsföretaget Bye Bye Babys aktier rasar och en lyckoforskare citeras om babyboomen i samhället. Studiovärdarna i nyhetssändningen från Brändö gymnasium hanterar både en raspande telefonlinje till presidenten och nyhetstelegram som rinner in mitt i sändningen.

När Brändö gymnasium anmälde sig till tävlingen var det oklart hur bidraget skulle se ut. Tanken på en tio minuter lång actionfilm fick begravas som omöjlig att göra i direktsändning. Ett tag funderade man på en talkshow, men när sedan någon kläckte idén om att göra en nyhetssändning började bitarna falla på plats.

Projektet 10 min live är en tävling mellan finlandssvenska gymnasier om vem som lyckas göra den bästa showen i en tio minuter lång direktsändning på hbl.fi.

I år deltar fem skolor. Varje gymnasium sänder sitt bidrag en torsdagskväll klockan 18 och sändningen ligger kvar på nätet till följande dag klockan 12. När den sista skolans bidrag legat synligt i 18 timmar publiceras alla avsnitten på nytt. I en vecka kan publiken sedan gilla sina favoriter och bidra till vem som vinner.

Vinnaren utses delvis utifrån hur stort intresse sändningen väckt på nätet och utifrån vilken sändning en jury på fyra personer gillar bäst. I juryn sitter Hbl:s chefredaktör Susanna Landor, kommunikationschef Marika Mäklin på Svenska Litteratursällskapet, programproducent Mirka Maikkola på Teater Viirus och lektorn i mediekultur Fred Nordström från yrkeshögskolan Arcada.

10 min live utförs av företaget Nordpic Production med stöd av Svenska kulturfonden och i samarbete med HBL. Andra samarbetspartner är bland annat Arcada och Teater Viirus.

Åland lyceum sände sitt bidrag den 1 november och Brändö gymnasium den 8 november. Gymnasiet Grankulla samskola står i tur den 15 november, Katedralskolan i Åbo den 22 november och Jakobstads gymnasium den 29 november.

Serien 10 min live är en kombinerad tävling och ett bildningsprojekt, som ger gymnasieelever en chans att känna efter hur det kan vara att arbeta med medieproduktion. Studerandena får en fyra dagar lång introduktion i flerkameraproduktion och en pop up-studio till sitt förfogande, men planeringen och showen ska de sköta själva. När deadline står för dörren får de sända sitt bidrag på nätet via HBL.fi.

Först ut för en dryg vecka sedan var Ålands lyceum, som levererade sitt bidrag från scenen på Alandica kultur och kongress. I förrgår var det Brändö gymnasiums tur att visa vad skolan går för.

Humor kan slå över

Timmarna före sändning övas showen gång på gång. De studerande är helt på det klara med vad de ska åstadkomma: en nyhetssändning som ska göra ett seriöst intryck, men innehålla humor.

För att få styr på manus och show har skolan engagerat skådespelaren Sonia Haga, som själv varit elev i Brändö.

– Vi har pratat jättemycket om humor, som är en av de svåraste genrerna, säger hon.

Först låg fokus på att skriva rolig text, men efterhand flyttade man blicken till detaljerna i sändningen och snart kom studerandena med självkritik. De sade till när texten började låta för teatralisk. Haga plockade fram ett talesätt från teatervärlden: "Jag blir inte kung för att jag bär mig åt som en kung utan genom att tjänaren bugar för mig."

– Det handlar inte om att försöka vara rolig själv, utan snarare om att göra varandra roliga genom att reagera, säger hon.

Gruppen på nio studerande talade om naturlighet och om hur det är speciellt viktigt på film att replikerna är ens egna eftersom kameran ser allt.

På tal om repliker: Brändöstuderandena har studerat förlagor. De har sett konkurrenten Ålands bidrag så många gånger att de kan den showens repliker utantill. De har studerat FST:s studiosändningar så att de vet exakt hur de ska bete sig och vad alter egona i sändningen ska heta.

Kameran förlåter inte mycket. Studiovärden och nyhetsuppläsaren Marina Grönblom tränar replikerna på nytt och på nytt. Bild: Leif Weckström

– Johan von Offenbach, presenterar sig det ena nyhetsankaret med nollställd min. Som studerande går han under namnet Alexander Brummer, men för sändningen har han valt ett seriöst trovärdigt namn för en medieprofil. Den andra studiovärden, Marina Grönblom, lystrar i studion till namnet Malin Åkerblom-Granqvist.

Som i det verkliga livet pågår en massa arbete utanför det som syns i rutan. Alla studerande har fått välja sin arbetsuppgift. Christel Runne är ljudtekniker.

– Det här är ett jättefint tillfälle för oss att få uppleva hur det kan vara att jobba i mediebranschen, säger hon.

Ljudbalansen behöver vara i skick. Bild: Leif Weckström

Videoproducenten Matilda Forss har skrivit manuset som styr kamerorna. Hon är den flerkameraregissör som har ordning på när och hur intervjun med den skattefifflande riksdagskandidaten Sandgren ska synas i bild. Och kandidat Sandgren – Andreas Wadenström – förvandlas raskt från slipad politiker till lite nördig pulloverklädd meteorolog genom att dumpa kavajen mitt i sändningen.

Lånestudio mitt i stan

Hela genrepet och showen sköts mitt i stan, i ett av Akademiska bokhandelns skyltfönster där MTV3:s Huomenta Suomi-studio står oanvänd efter morgonens sändning.

Sändningen närmar sig. Milli Leinonen (t.v.) är grafiker, Marina Grönblom studiovärd, Ian Hägerström producent och sportkommentator, Oskar Hansson kameraman och Andreas Wadenström växlar mellan politikprat och vädertjänst. Bild: Leif Weckström

– Vi hade otrolig tur när vi råkade gå förbi här och MTV-gänget satt i sofforna därborta. Vi frågade om vi fick låna studion och både de och Akademen svarade ja med en gång, säger producenten-sportkommentatorn Ian Hägerström.

Ian Hägerström testar producentrollen i en medieproduktion. Bild: Leif Weckström

Efter att ha fått nej till att låna scen från "alla teatrar vi kunde komma på att fråga" hade studerandena nästan förlikat sig med tanken att sända från skolan där all tidigare övning skett.

Kringjobbet är mer än manusjobb.

– Marknadsföring är en tråkig del av processen. Det är dåligt för kreativiteten, noterar Hägerström och konstaterar att det inte var ett helt korrekt antagande att det här projektet blir ett lätt sätt att slippa en del skolarbete. Nästan två veckor har tävlingsprojektet slukat och en provvecka väntar om hörnet.

– Men lärarna har varit flexibla och förstående.

Nicole Ehrnrooth, kameraman och marknadsföringsansvarig har stått i. Skolans Instagramkonto har matats med bilder från övningar, planscher har gjorts och distribuerats, PR-mejl har skickats till föreningar av alla slag. I en starkt tvåspråkig miljö gäller det att stå i för att hitta de svenska rösterna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning