Intelligent gips ska optimera läkningstiden

Det intelligenta gipset larmar när överansträngning hotar. Systemet tas i testbruk efter årsskiftet.Bild: Pohjola sairaalas arkiv

Ett av problemen efter benbrott är att rehabilitera patienten rätt. Efter årsskiftet testar Pohjola sjukhus ett intelligent gips, som bland annat ska förhindra överansträngning som förlänger läkningen.

Det intelligenta gipset tas i testbruk på ett hundratal olycksfallspatienter vid Pohjola sjukhus i Helsingfors efter årsskiftet. I praktiken betyder det att patienter med benbrott får sensorer fästa vid själva gipset, skenan eller stödförbandet och att sensorerna sedan skickar information om patientens rörelser till en app.

– Om du nu bryter handleden så opereras och gipsas den kanske. Därefter ger kirurgen eller en fysioterapeut råd om hur du ska gymnastisera för att bli frisk igen. Problemet är att du kanske är en aktiv person som är i gång hela tiden och det betyder att du kanske har ansträngt handen tillräckligt mycket redan innan det blivit av att göra träningsprogrammet. Då ska du inte anstränga handen mer, säger överläkare Markus Torkki på Pohjola sjukhus.

Tanken med det intelligenta gipset är att appen larmar när dagens dos av rörelser är komplett. Så slipper patienten en överbelastning som kanske bara förlänger rehabiliteringstiden.

Torkki säger att den som återhämtar sig efter ett olycksfall behöver lagom mycket belastning – inte för mycket och inte för lite. Hittills har man bara kunnat gå efter hur patienten säger att det känns i kroppen. Problemet har varit att både för stor och för liten belastning låter höra av sig med fördröjning, när det egentligen redan är för sent med justeringar. Med det intelligenta gipset får läkare och fysioterapeuter nu information om den verkliga mängden rörelser och belastning och så styrs läkningen i realtid.

– Vi är oerhört entusiastiska över det här. Nu kan vi ställa in en målnivå för varje patient, som sedan får individuellt uppmätt information om sin rehabilitering, säger Torkki.

Det intelligenta gipset har utvecklats av Pohjola sjukhus i samarbete med Suunto, som bidrar med sin Movesense-teknik, som kan skräddarsys enligt behov. Pohjola sjukhus ägs av OP-gruppen och hette Omasairaala då gruppens första sjukhus öppnades i Helsingfors 2013. I dag har gruppen fyra sjukhus och ett nytt öppnas i Åbo nästa år.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00