Inte tillräckligt med bevis på en ny planerad massaker

Enligt 28-åringen började allt med att han förlorade sitt jobb i höstas. Bild: SPT/Henri Forss

Tingsrätten anser att det inte fanns tillräckligt med bevis för att mannen planerade en ny massaker. För fem år sedan dömdes han till fängelse för en planerad attack mot Helsingfors universitet.

Helsingfors tingsrätt har dömt en 28-årig man till tio månaders ovillkorligt fängelse för förberedelse till grovt rån, narkotikabrott, innehav av föremål som kan användas för att skada andra (en kniv) och innehav av barnpornografisk bild.

Enligt åklagaren planerade mannen att råna en vapenbutik i Tölö i Helsingfors och därefter använda vapnen för att begå ett massmord i slutet av december i fjol. Av den anledningen krävde åklagaren också straff för förberedelse till grovt brott mot liv och hälsa.

Samma man dömdes 2014 till över tre års fängelse för en planerad attack mot Helsingfors universitet. Hans kvinnliga medhjälpare förklarades otillräknelig och dömdes inte till straff.

I det aktuella fallet anser tingsrätten att det inte fanns tillräckligt med bevis på att mannen efter rånet planerade att genomföra en massaker. Hade mannen inte blivit stoppad hade risken för det ändå varit stor, anser rätten.

Mannen blev fast då han skrev om sina våldsfantasier på ett diskussionsforum på webben. En polis från Centralkriminalpolisen tog kontakt med honom och utgav sig för att dela hans tankevärld. De kom överens om att träffas och polisen grep mannen.

Berättade om missbruket

I rätten berättade mannen hur han tidigare i höstas inte hade fått förlängning på sin anställning. Det ledde till att han blev deprimerad och började missbruka läkemedel och narkotika.

Dessutom började han drömma om att hämnas på samhället. Enligt honom hade samhället lämnat honom ensam efter att han kom ut från fängelset efter sin första dom.

Åklagaren krävde att mannen skulle dömas till ett år och tre månaders ovillkorligt fängelse, men eftersom den grövsta åtalspunkten föll valde rätten ett lindrigare straff.

Rätten valde ändå att hålla mannen häktad, eftersom rätten bedömer att sannolikheten är stor att mannen så fort han blir fri riskerar att begå nya brott.

Läs också:

Skulle råna en vapenbutik och döda flera personer

"Minns inte något på grund av drogerna"

Dådet skulle ske i Helsingfors i december i fjol

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning