Inte svårt göra miljötänket till rutin

Varför inte slopa plastpåsarna i butiken, äta mindre kött, cykla och gå lite mera.

Bernt Nordman skriver (HBL 3.2) någonting som fick mig att fundera. Vilka är mina egna tankar om klimatångesten? Kan jag göra något som har betydelse? En viss optimism behövs, för emellanåt känns det som om de egna insatserna är små och betydelselösa. Tacknämligt är ändå att många människor i min omgivning verkligen bryr sig om miljön och tänker i nya banor. Företag, rederier och producenter vill ta ställning och aktivt delta i miljöfrågor.

Hinkuprojekten har burit frukt under många år. Barnen lär sig i tidiga år, redan från dagis att tänka på ett miljömedvetet sätt. Man har utvecklat och tagit i bruk olika kreativa metoder och handlingar för att tillsammans sträva efter kolneutrala lösningar i kommunen. Skoleleverna lär sig att släcka klassrummens lampor då belysning inte behövs, återanvänder papper, samlar behållare till värmeljus, syr handdukar och använder dem i stället för att dagligen använda pappershanddukar efter handtvätt. Överblivna kopieringspapper har använts som kladdpapper. Eleverna använder flitigt sina cyklar och man kör kollektivt barnen till olika evenemang. Detta är endast några exempel på vad man kan göra.

Visst höjer man ännu på ögonbrynen när man nämner att man inte äter kött eller korv, frågar efter miljömärkta kläder eller deras ursprung. Attitydförändring behövs ännu. Men, det är viktigt att följa och förverkliga sin ekologiska livsstil så gott man kan. Ju fler vi är desto snabbare framskrider tänkandet.

På lokalt plan tar man steget närmare invånarna. Tvärminne zoologiska station brukar öppna sina dörrar för allmänheten då och då för att informera vad man gör och vad som är aktuellt på stationen. Man får bekanta sig med stationens verksamhet, titta in i laboratorierna och träffa forskarna. Samarbetet mellan forskningsstationen och gymnasierna är givande. Det är av stor betydelse att sprida informationen till människorna. Det är så mycket lättare att ta till sig och förstå betydelsen av arbetet.

Det är när allt kommer omkring inte så svårt när man gör sitt eget miljötänkande till rutin. Varför inte slopa plastpåsarna i butiken, äta mindre kött, cykla och gå lite mera. Kanske man rentav kunde semestra på närmare håll eller åtminstone resa en gång mindre med flygplan? Kolla upp vem som producerat varorna man köper. Det finns många sätt att göra miljö- och klimattänkandet till rutin och till förmån för kommande generationer.

Helena Lesch-Saarinen Hangö

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning