”Inte som skoldisco utan mer som slottsbalen” – Se video!

Det var ivriga 10–åringar som fick träffa statsminister Juha Sipilä på barnens självständighetsfest på onsdagen i Helsingfors.

– Jag tror nog handskakningen är det som är grejen på den här festen, precis som på slottet i morgon, säger Emerick Jungersten från Korsholm.

Jungersten är en av de 533 lyckligt lottade 10–åringar som fått inbjudan till barnens självständighetsfest på Ständerhuset i Helsingfors. Varje kommun i Finland har utsett två tioåringar.

– Det kom en inbjudan till Norra Korsholms skola som i år fick representera Korsholm. Jag anmälde direkt mitt intresse. Jag tycker om fester, säger Jungersten.

Jungerstens lärare lottade vilka två som fick delta och hans namn stod på ena lappen.

– Det är kul att jag blev vald. Jag har inte sett Sipilä tidigare. Jag hoppas att det inte blir som skoldiscot som är lite som en bal på dagis, utan mer som slottsbalen.

Savannah Ahlberg representerar Lovisa och är på festen tillsammans med Sami Seppälä, också från Lovisa.

– Vi träffades i skjutsen på väg till Helsingfors. Jag ser mest fram emot en fest med mycket människor och att träffa Sipilä förstås. Det blir spännande.

En annan som är pirrig är Jessica Slotte från Kronoby.

– Jag vet inte varför det är så spännande att träffa Sipilä. Det är väl lite som slottsbalen för barn. Jag ser fram emot allt pyssel på festen.

Långa köer och Youtubekändis

Efter att ha suttit och väntat i ett väntrum, och efter att ha stått i en lång kö är det äntligen dags för Jungersten, Ahlberg och Slotte att skaka hand med statministern.

– Det gick väl bra, han sade välkommen på finska och jag svarade tack på svenska, säger Jungersten.

– Han frågade varifrån jag kommer på finska och jag svarade på finska att jag kommer från Lovisa, säger Ahlberg.

Efter handskakningen får barnen träffa bekanta figurer från litteraturens värld. Det finns även trollkarlar, färggranna fotoväggar och personer som gör djur av ballonger.

Maten består av hotdogs, grönsaksspett och godisbuffé. Och kvällens överraskningsartist är ingen mindre än Youtubestjärnan Tuure Boelius, som bland annat medverkar i MTV3:s program Tanssi tähtien kanssa.

När alla barnen äntligen fått skaka hand med Sipilä inleder han sitt tal med att hålla en omröstning om nästa års arrangemang.

– Vem här tycker att nästa statsminister ska ordna en likadan fest nästa år, frågar Sipilä publiken.

Så gott som alla barn i Ständerhuset räcker upp handen.

Självständighetsfesten för barn ordnades för första gången i fjol för att uppmärksamma Finlands 100-årsjubileum.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning