Tramsigt när partnerbyteskomedi görs på finska

Kring bordet sitter Marja Salo, Aku Hirviniemi, Kiti Kokkonen, Janne Kataja, Tommi Liski, Miitta Sorvali, Roope Salminen, Matleena Kuusniemi, Mikko Nousiainen och Mimosa Willamo. Bild: Jaana Rannikko © Bronson Club 2018

Där man i danska Klassfesten fick till åtminstone ett skratt eller två går det mesta i den finska versionen åt pipan.

KOMEDI

Swingers

Regi: Pamela Tola. Manus: Niina Lahtinen och Pamela Tola, efter Mikkel Munch-Fals originalmanus. Foto: Jan Nyman. I rollerna: Aku Hirviniemi, Marja Salo, Mikko Nousiainen, Matleena Kuusniemi, Kiti Kokkonen.

Varför byta ut ett vinnande lag? Det var säkert en av frågeställningarna bakom dundersuccén Klassfesten/Luokkakokous, gjord efter dansk förlaga (det finns förvisso också en estnisk version). Detsamma gäller för Pamela Tolas Swingers, en partnerbyteskomedi med hemvist i Danmark.

Nog för att det här finns gott om inhemska råvaror, från Aku Hirviniemi och Mikko Nousiainen till Matleena Kuusniemi och Mimosa Willamo, nykomlingen Marja Salo inte att förglömma.

Färden går till sommarfager finländsk herrgårdsmiljö, som gjord för människor som vill sätta sprätt på sitt sexliv. Här har vi till exempel Esko (Nousiainen) och Inka (Kuusniemi) som av allt att döma varit med förut och rätt och slätt går in för sexet.

Det kan man inte säga om småbarnspappan Ari (Hirviniemi) som anländer i sällskap av kärestan Laura (Salo), bara för att drabbas av ribbskräck. För Veera (Kiti Kokkonen) och Janne (Janne Kataja) verkar det mest av allt handla om en ägglossning som pockar på uppmärksamhet. Vad som fått Milla (Willamo) och hennes musikerpojkvän Jere (Roope Salminen) att sluta upp må bli osagt.

O-rolig buskis

Själv har jag inte sett den danska förlagan men en kvalificerad gissning är att danskarna är bättre rustade när det gäller den småfräcka, politiskt inkorrekta, komiken. Tänker i termer av Klovn, filmen och tv-serien, men också på sjuttiotalsklenoden Bocken i paradiset och dess likar, lättklätt med glimten i ögat.

I Swingers är det inte lika väl ställt, snällt sagt. Där man i Klassfesten fick till åtminstone ett skratt eller två går det mesta i Swingers åt pipan. Förutom att filmen är för pryd för att det ens lite ska kittla är slutresultatet också kroniskt o-roligt.

Egentligen är det här ingen filmkomedi – i ordets rätta bemärkelse – utan ett stycke buskis där Janne Kataja efter ett snedsteg virar in sig i en gardin, till ackompanjemang av det klassiska "det är inte som det ser ut som"-argumentet. Sånt.

Visst finns det i Swingers gott om schyssta råvaror: tuppfäktning, lightlesbiskt och homosexuellt – men det mesta fuskas bort, utan att långfilmsdebutanten, aktrisen Pamela Tola får fason på materialet.

Här var det se men inte röra, även när det gäller karaktärsskildringen som är i det närmaste obefintlig.

Krister Uggeldahl

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning