Inte så lätt som det ser ut

Kaisa Mäkäräinen slutade 25:e i sprinttävlingen i skidskytte i OS. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

"Snacket kommer att börja gå igen om att Mäkäräinens nerver inte håller. Men det är inte så lätt som det kanske ser ut på tv. Det finns tusen olika faktorer som inverkar på prestationen i skidskytte och psyket är bara en del av helheten."

Himmel och helvete. Dag och natt. Den soliga värmen och den bistra nattkylan. Pärmäkoskis medaljvrål och Mäkäräinens uppgivna uppsyn.

Det går inte att överdriva betydelsen av Pärmäkoskis första personliga OS-medalj. Svårt att säga om det stärker resten av laget – Mäkäräinen fnyste till när någon föreslog det för henne: "hjälper inte mig på skyttevallen".

Men det har en mental betydelse för Pärmäkoski. Hon plöjde på i många år utan att ta en enda individuell medalj. Det var många som misstänkte att Pärmäkoski inte hade den där vinnarskallen som krävs. Tvivlen kan definitivt undanröjas efter gårdagens skiathlon, där Pärmäkoski stod för en mogen och taktiskt fulländad prestation. Det är inte psyket det är fel på då Marit Bjørgen och Charlotte Kalla var starkare.

Snacket kommer att börja gå igen om att Mäkäräinens nerver inte håller. Men det är inte så lätt som det kanske ser ut på tv. Det finns tusen olika faktorer som inverkar på prestationen i skidskytte och psyket är bara en del av helheten. Vindbyarna i Pyeongchang var helt från en annan värld. En skickligare och självsäkrare skytt påverkas kanske mindre av de yttre omständigheterna, men det var inte bara Mäkäräinen som misslyckades. Darja Domratjeva och Dorothea Wierer är båda träffsäkra, men bommade två gånger.

Det skulle ändå göra gott för hennes självförtroende att få till en bra prestation i jaktstarten. Hon har ytterligare en bra chans att ta medalj i Pyeongchang, i masstarten. Distansloppet brukar vara svårare för Mäkäräinen. För Pärmäkoskis del finns det inga gränser: hon kan ta två tre medaljer till under de närmaste två veckorna.

Marcus Lindqvist Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03