"Inte omöjligt att Asap Rocky döms hårdare"

Asap Rocky och hans advokat Slobodan Jovicic avbildade i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Bild: Anna Harvard/TT

När hiphopartisten Asap Rocky släpptes på fri fot efter drygt en månad i svenskt häkte firade många som om världsstjärnan frikänts. I morgon kommer tingsrättens dom. Den stora frågan är om han kommer att tvingas återvända till Sverige.

Det som krävs för att Asap Rocky, eller Rakim Mayers som han egentligen heter, ska tvingas återvända är att han har någon form av straff kvar att avtjäna i Sverige – det säger Viktor Banke, advokat på advokatbyrån Dubio.

– Antingen om det finns ett fängelsestraff att avtjäna eller om det skulle bli en icke frihetsberövande påföljd, såsom samhällstjänst, säger han.

Om så blir fallet och artisten inte återvänder frivilligt återstår att se vad garantierna från Donald Trump var värda, säger Banke. Presidenten har tidigare skrivit på Twitter att det inte finns någon flyktrisk, samt att han personligen har erbjudit sig att "stå för borgen för honom (Asap Rocky), eller något annat alternativ".

– Men under processen har det framförts att det inte är i Asap Rockys intresse att hålla sig undan. Är man efterlyst kan det innebära att man inte kan turnera i Europa, det kanske inte är så bra för någon som lever bland annat på att turnera, säger Viktor Banke.

Frihetsberövande osannolikt

Förutom artisten åtalades ytterligare två män för misshandel, och åklagare Daniel Suneson har yrkat på att alla tre ska dömas till sex månaders fängelse. Dennis Martinsson, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet, tror däremot inte att någon av de tilltalade kommer att frihetsberövas på nytt.

– Efter att tingsrätten upphävde häktningsbeslutet så får man väl tolka det som om det finns två rimliga alternativ vid en fällande dom: att det blir villkorlig dom plus böter, eller ett kortare fängelsestraff som då anses vara avtjänat i och med tiden i häktet.

– Skulle det bli en fällande dom ser jag alltså inte att det är rimligt att kräva att de återvänder till Sverige, säger han.

Inte heller Viktor Banke anser att det är sannolikt att artisten kommer att behöva tillbringa mer tid i Sverige. Men det går inte att utesluta något, framhåller de båda.

Frågan om huruvida de tilltalade agerade i nödvärn eller inte är en viktig del för tingsrättens bedömning i skuldfrågan, säger Dennis Martinsson.

– Avgörande för den frågan är hur domstolen bedömer själva förloppet, och i förlängningen skuldfrågan.

Händelseförloppet enligt åtalet. Bild: Anna Harvard/TT

Asap kan dömas hårdare

Det är inte uteslutet att männen får olika straff om de anses skyldiga. Åklagaren har sagt att om någon ska dömas hårdare så är det Asap Rocky, då det finns en film som visar hur artisten kastar målsäganden till marken.

– Var och en ska dömas efter sin inblandning och hur klandervärt vederbörande del är. Vid en fällande dom är det inte omöjligt att Asap Rocky döms hårdare om rätten anser att han har större del i våldsanvändningen, säger Viktor Banke.

Oavsett vad tingsrätten meddelar på onsdag är det inte säkert att historien slutar där, påpekar Banke.

– Åklagaren kan överklaga om det blir en dom som är till fördel för de tilltalade, eller vice versa. Det kan så klart bli en hovrättsförhandling.

Söndag den 30 juni: Asap Rocky befinner sig i Stockholm för en spelning på hiphopfestivalen Smash x Stadion. Två dagar före spelningen hamnar han och personer i hans följe i bråk med två män i centrala Stockholm.

Tisdag den 2 juli: På kvällen uppträder Asap Rocky på Smash x Stadion. Efter spelningen grips han och anhålls. Totalt anhålls fyra personer, en av dem släpps senare.

Fredag den 5 juli: Asap Rocky häktas i Stockholms tingsrätt, misstänkt för misshandel. Ytterligare två män, en 23-åring och en 24-åring, häktas på samma misstankar. Tingsrätten bedömer att det finns risk att männen avviker om de inte häktas.

Torsdag den 18 juli: Målsäganden delges misstanke för brott. En förundersökning inleds gällande ofredande, misshandel och försök till misshandel.

Fredag den 19 juli: Asap Rocky och de andra två misstänkta männen omhäktas.

Måndag den 22 juli: Den förundersökning som inleddes mot målsäganden, som misstänks ha blivit misshandlad av Asap Rocky, läggs ned. Åklagaren anser att mannen har agerat inom sin nödvärnsrätt.

Torsdag den 25 juli: Asap Rocky och de två andra misstänkta åtalas för misshandel.

Tisdag den 30 juli: Rättegången inleds i säkerhetssalen i Stockholm tingsrätt.

Fredagen den 2 augusti: Huvudförhandlingen avslutas. Asap Rocky samt de två medåtalade försätts på fri fot i väntan på dom som meddelas den 14 augusti. Asap Rocky lämnar Sverige.

Söndagen 11 augusti: Asap Rocky gör sitt första scenframträdande efter att ha släppts på fri fot, då han spelar på Real Street Festival i Kalifornien.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning