Inte lätt arrangera Eurovision på dålig engelska

Värdtrio. Timur Miroshnychenko, Oleksandr Skichko och Volodymyr Ostapchuk fick äran att programleda årets Eurovision Song Contest. Bild: Julian Stratenschulte

Än tv-produktionen då? Hur bra fungerade årets Eurovision Song Contest som tv-underhållning?

Eurovision Song Contests semifinaler och final finns på Yle Arenan, SVT Play och på Eurovision Song Contest Youtube-kanal.

Man visste inte riktigt vad man skulle förvänta sig av årets Eurovisionsproduktion, efter allt trubbel med arrangemangen som rapporterats i medierna. Melodifestivalproducenten Christer Björkman, som med bravur även producerat Sveriges två senaste Eurovisioner, togs in som producent för scenbidragen, men fick snart styra upp hela evenemanget för att det skulle bli någon ordning på torpet. Det här innebar att de tre tv-sändningarna färdigställdes med ovanligt kort tidtabell.

Och med tanke på detta så gick det ju hyfsat smärtfritt. Eurovision Song Contest är också ett format med en viss uppbyggnad och med vissa förutbestämda beståndsdelar, så man behöver inte uppfinna hjulet på nytt varje år. Det har gjorts tråkigare Eurovisionsproduktioner, exempelvis Wien 2015 var allt annat än sprittande underhållning.

För det första kan man konstatera att det inte är lätt att vara ledig, kvick och underhållande när engelskan inte flyter så smidigt. Här avses förstås programledartrion som gjorde sitt bästa för att vara fyndig och självironisk, trots att det ofta lät som om de läste från pappret. Egentligen var den svagaste länken den i trion som stod för greenroomsnacket, som stundtals var rent pinsamt – exempelvis fick Tysklands artist finna sig i att få sin längd kommenterad och uppvisad för hela Europa. Dessutom föreföll det en smula ironiskt att tre vita män ledde programmet då årets slogan var "celebrate diversity", ungefär bejaka mångfalden. Men, som sagt, de har knappast kunnat välja och vraka bland tänkbara programledarkandidater.

En höjdpunkt i tv-sändningarna var Verka Serduchka, dragartisten och discokulan som kom tvåa i Helsingfors 2007. Hon är en lysande karaktär, och vi fick se förhandsinspelade sketcher med henne iklädd färgsprakande ukrainskt folkloremode. De var riktigt underhållande och även Lordi var med på ett hörn, samt en tysktalande (?) Karlsson på taket. (Sök på Verka Serduchka och Eurovision semi-final på Youtube för att se klippen).

I övrigt bjöd finalsändningen även på en skandal då den ukrainske medieprofilen Vitalii Sediuk rusade upp på scen och visade rumpan när fjolårsvinnaren Jamala framförde sin nya singel. Man kan gissa att säkerheten kring arrangemangen är något som kommer att diskuteras igen. Liknande hände ju i Oslo 2010 då Spaniens uppträdande stördes av den ökände katalanen Jimmy Jump.

Malin Slotte TV-redaktör

Annons: Såhär insjuknar man på din hemort – ta reda på vilken folksjukdom som är hotet för dig

Man mår olika på olika håll i Finland. På kartan kan du se vad man insjuknar i på din hemort! Du kan också testa vilka dina största hälsorisker är. Våra specialister ger också tips för förebyggande av folksjukdomar. 4.2.2020 - 10.49

Mer läsning