Inte längre en fyra

Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Krista Pärmäkoski har blivit kvitt sitt rykte som den eviga fyran – med besked. VM-silvret var bara inledningen på ett nytt kapitel i en storslagen karriär.

Det är lätt att glömma att Pärmäkoski bara är 27. Hon har många framgångsrika år och stora mästerskap framför sig. Tillsammans med tränaren Matti Haavisto har hon byggt sin form långsiktigt och konsekvent. Det har inte gett snabb utdelning, fast Pärmäkoski överraskade redan i Oslo 2011. På sikt tror jag hon kommer att vinna 15-20 VM- och OS-medaljer,stafettmedaljer medräknade.

Förvånansvärt och beundransvärt hur svenskarna behärskar det här med att toppa formen till mästerskap. Charlotte Kallas guld, Stina Nilssons guld – och i går Hanna Öbergs guld. Om bara finländarna hade den förmågan.

Jag undrar förstås hur det hade gått om Therese Johaug varit med i OS. Skulle hon ha varit lika överlägsen som hon varit under de föregående åren? Skulle Finlands saldo varit ett brons i det här skedet av OS? Svårt att säga. En hel bunt med ryssar är förstås också avstängda från OS, med all orsak.

På tal om dem som inte är med, så skidade Anne Kyllönen till en mycket enkel seger på 5 kilometer klassiskt i Kuhmo förra helgen. Jag har fortfarande lite svårt att förstå varför hon inte rymdes med i OS-laget. Hon uppfyllde kriterierna minst lika mycket som många andra i OS-laget. Toppidrottschefen Mika Kojonkoskis förklaring var att hon ändå inte skulle få starta på en enda sträcka. Varje land får ställa upp med fyra deltagare.

I torsdagens 10 kilometer deltog Finland med tre skidåkare, då Kerttu Niskanen dragit sig ur och vare sig Johanna Matintalo eller Aino-Kaisa Saarinen var sugna på ett fristilslopp. Kyllönen hade förstås inte varit i närheten av täten, men lite pinsamt är det. Åtminstone i skenet av att skidåkarna tog fem VM-medaljer i Lahtis och hittills har vunnit två av tre blåvita OS-medaljer i Pyeongchang.

Marcus Lindqvist Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03