Inte klart med ryskt deltagande i OS

IOK-ordföranden Thomas Bach anser att rysk friidrott bör straffas för användning dopning. Bild: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Till OS i Rio de Janeiro stoppades 118 ryska idrottare på grund av de senaste årens dopningsavslöjanden.

Hur många som får åka till Pyeongchang nästa år är inte klart.

– Vi hoppas få det klart senast i oktober, säger IOK-ordföranden Thomas Bach.

Internationella olympiska kommittén driver två utredningar om rysk dopning, dels om den statsstödda dopningen, dels om enskilda idrottare. När de utredningarna är klara, och eventuella sanktioner utdömts, kan IOK fatta beslut om ryskt deltagande i vinter-OS i Pyeongchang i februari.

Att rysk idrott kommer att straffas, det är Bach övertygad om.

– Man kan inte glömma vad som hände i Sotji. Vi måste göra det klart att det som hänt tidigare måste sanktioneras, säger Bach till New York Times.

Han säger att han önskar få allt klart senast i oktober med tanke på kvalificeringarna till OS.

– Vi vill få det klart så snart som möjligt. När det gäller lämpliga straff måste vi ha klarlagt hur djupt manipulationssystemet var rotat, säger Bach.

"Försöker att ignorera"

Ryssland har skärpt sitt antidopningssystem genom att kriminalisera dopning, satsat mer pengar på dopningstester och gjort en plan för antidopningsutbildning. Men det räcker inte för att slippa sanktioner, menar Bach.

– Vi har en känsla av att några i Ryssland tror att genom åtgärder för framtiden så ska historien glömmas bort. Några regeringsledamöter eller parlamentariker försöker ignorera allt. Men det som har hänt måste leda till sanktioner, säger han.

Paralympier kan stoppas

Internationella paralympiska kommittén stoppade ryskt deltagande i Paralympics i Rio. Ordföranden Philip Craven sade tidigare i år att han inte vet hur det blir till Pyeongchang.

– Vi kan inte tillåta att länder tävlar när prestationerna befläckats av det som pågick tidigare, sade han.

I augusti 2015 får Richard McLaren i uppdrag att utreda dopningsanklagelser i friidrott mot framför allt Ryssland.

I november 2015 presenterar McLaren de första uppgifterna från utredningen och Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet och den ryska antidopningsorganisationen Rusada. Internationella friidrottsförbundet (IAAF) stänger av ryska friidrottare från internationella tävlingar.

I januari 2016 presenteras ytterligare uppgifter från den första delen av rapporten. I juli läggs den första delen av rapporten fram, i vilken det står att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015. Internationella olympiska kommittén lät varje idrott besluta om ryskt deltagande i OS i Rio, 271 fick vara med, 118 stoppades.

Den 9 december 2016 släpper McLaren den andra och sista delen av sin rapport som visar att mer än 1 000 ryska idrottare varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover. Av dem ska 95 aktiva vara vinteridrottare. Bland dem ska finnas tolv medaljörer från Sotji-OS.

Den 23 december startade Internationella olympiska kommittén en utredning av 28 ryska OS-deltagare i Sotji 2014, vars dopningsprover uppges vara manipulerade.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning