Inte ens medusorna stoppade Lehtonen

Kaisa Lehtonen tog karriärens finaste seger i Sydafrika. Bild: Timo Hartikainen

Efter segern i Sydafrika kan Kaisa Lehtonen börja planera för Ironman Hawaii.

Det fullånga triathlonloppet Ironman South Africa blev en fullträff för Kaisa Lehtonen, som kunde defilera i mål som ohotad etta efter ett suveränt marathonlopp. Flera hundra meter före mållinjen kunde hon jubla och ge femmor till åskådare längs med löpbanan.

– Helt otroligt, säger Lehtonen.

– Den följande timmen efter målgången grät och skrattade jag om varandra. Det känns fortfarande svårt att förstå.

Startfältet i Port Elizabeth var tufft med meriterade proffs som Jodie Swallow, Susie Cheetham och Annabel Luxford. Men de smälte alla i hettan.

– Jag hade bra självförtroende inför tävlingen, men jag trodde inte att jag ännu skulle kunna besegra de där tuffa tjejerna.

Bränd av medusa

Lehtonen låg femma efter den 3,8 kilometer långa simningen, med tiden 58.21. Hon förlorade cirka sex minuter till suveräna Jodie Swallow, som satte en fantomtid trots de böljande vågorna.

– Jag var i en grupp med tre. Det var svårt att orientera på grund av de höga vågorna och det känns som att vi simmade lite extra, säger Lehtonen.

– Dessutom fanns där medusor. En sån där blå medusa brände mig i handen och min hand var helt svullen under cyklingen.

I växlingen höll det på att strula till sig, då funktionärerna försökte hjälpa med utrustningen. Visiret på Lehtonens hjälm gick sönder och hon tappade värdefulla sekunder när hon försökte få det att fungera innan hon till slut hämtade sina solglasögon från påsen med löputrustning.

– Jag var så tokigt arg att jag cyklade de första 45 kilometerna helt för hårt, så fartfördelningen lyckades inte helt och hållet, skrattar Lehtonen.

– Cyklingen gick ändå helt bra. Den dåliga asfalten gjorde att jag tvingades köra mera med tunga växlar. Det blev mer styrkebetonat än vanligt, men annars fungerade tekniken helt bra.

Hetta

Lehtonen klarade den 180 kilometer långa cyklingen på tiden 4.59,41 och steg till fjärde plats. Hon avancerade snabbt till andra plats då Jodie Swallow tvingades avbryta, men låg fortfarande tolv minuter bakom Luxford. Luxford hade dock tagit ut sig alldeles för hårt under cyklingen och det stod snabbt klart att Lehtonen är starkare.

– Jag var himla rädd före löpningen efter den hårda cyklingen, men efter att ha lunkat i två kilometer började det rulla bra, säger Lehtonen.

Kvicksilvret klättrade uppemot 30 grader och mot slutet av löpningen hade Lehtonen problem med magen. Hon kunde dock få i sig tillräckligt med vätska.

– Kroppen fungerade ofattbart perfekt fast det var så hett. Det är sällan som det går så bra under en het dag, säger Lehtonen.

Lehtonen – en synnerligen stark löpare – avslutade marathonloppet på suveräna 3.02,34 och hade sluttiden 9.06,50. Tvåan Susie Cheetham förlorade med tre minuter.

– Jag slog av på takten lite mot slutet för att inte drabbas av kramp eller någonting, säger Lehtonen.

Klar för Hawaii

Lehtonen är först den fjärde finländaren som vunnit ett Ironman-lopp, efter Pauli Kiuru, Teemu Vesala och Tiina Boman. Hon var tvåa i sin Ironmandebut i Barcelona förra hösten med tiden 8.48,41.

Hon har också vunnit VM-silver och VM-brons på långdistans samt EM-guld på halvdistans, men Ironmanserien åtnjuter ett alldeles speciellt status. Störst av allt är förstås Ironman Hawaii, det inofficiella VM där alla de tyngsta namnen är med.

I och med segern är Lehtonen klar för Hawaii. På basis av söndagens insats behöver hon inte heller bara sikta på att delta – hon slåss om topplaceringarna.

– Den här segern ger definitivt självförtroende. Det gick bra i hettan och den böljande cykelbanan påminner en hel del om cykelbanan på Hawaii, säger Lehtonen.

Jodie Swallow har varit fyra på Hawaii, medan Susie Cheetham var sexa, Lucy Gossage åtta, Åsa Lundström elva och Annabel Luxford tolva förra hösten. Lehtonen vann över dem alla i Sydafrika.

– Vi snackade förut med Paul (tränaren Paul Sjöholm) om en topp-tio-placering, men nu får vi kanske tänka om. Hawaii är förstås en speciell tävling, så det går inte att vara för styv i korken första gången där, säger Lehtonen.

– Men det är bra att ha säkrat startplatsen. Nu kan jag ta ett par veckor lugnt, låta konditionen sjunka och börja hårdträna igen i maj.

NELSON MANDELA BAY, Sydafrika. Ironmanserien, 3,8 km simning, 180 km cykling, 42,195 km löpning:

Damer: 1) Kaisa Lehtonen Finland 9.06.49 (simning 58.21, cykling 4.59.41, löpning 3.02.34), 2) Susie Cheetham Storbritannien 9.09.48, 3) Lucy Gossage Storbritannien 9.11.42.

Herrar: 1) Ben Hoffman USA 8.12.36 (52.58, 4.29.36, 2.45.50), 2) Tim Van Berkel Australien 8.14.50, 3) Marko Albert Estland 8.18.51, ...Juuso Manninen Finland 9.42.29 (tvåa i 18–24-åringarnas serie.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning