Inte en vår till på bänken tack

Bild: Vesa Moilanen

I över fyra år har Joel Pohjanpalo stångats, bufflats, gett järnet och försökt hålla humöret uppe. Och själv bedyrar han att framtiden finns i Bayer Leverkusen trots att vägen till en plats i startelvan i medicinlaget verkar oändligt lång.

18 matcher har det blivit så här långt. Åtta mål. Annars har han varit utlånad eller som nu suttit en hel höst och halva vintern på bänken. Inget att undra över det. Leverkusen har spelat bra och kämpar om en placering som ger plats i Champions League. Dessutom gör laget många mål, bara Bayern, Leipzig och Schalke är effektivare framåt så här långt i Bundesliga. Att gå in och ändra på ett för det mesta vinnande lag brukar inte löna sig.

Pohjanpalo, 23, är fyra eller femma i anfallarrankingen i klubben och att tränaren Heiko Herrlich, själv före detta målspruta, inte hyser några särskilt höga tankar om Pohjanpalo understryks av antalet minuter "Jolle" fått under säsongen. Pohjanpalo har medverkat i fem matcher och inalles spelat 102 minuter med två mål som facit.

Inte att undra på att han tidigare denna månad i sin blogg skrev att han måste bort för våren för att få speltid. Natten till torsdag stänger allt vad transferfönster heter och ingenting tycks hända. Lösa rykten om Malaga har cirkulerat men även om de skulle stämma är jag inte alldeles säker på att resa ner till Solkusten är ett korrekt steg i karriären för Pohjanpalo. I Malaga råder anarkins, misstrons, misstänksamhetens och missnöjets tidevarv.

Ägaren, Sheikh Abdullah Al Thani, är ungefär lika populär bland lokalbefolkningen, som gänget överförfriskade turister i bar överkropp och med tre nummer för små badbrallor som dyker upp på krogen vid stängningsdags och kräver att få äta nattmackan utan en tråd på de grisskära kropparna. Al Thani köpte klubben 2010 men i nuläget är det ingen som riktigt vet vad han vill göra. Verkar som att Al Thani, som hör till Qatars mäktigaste och rikaste familj, hellre sysslar med sina varmblod än styr upp Malaga CF:s verksamhet.

Truppen är tunn samt ovass och laget ligger hopplöst sist i tabellen. 14 mål på 20 matcher håller inte och det mesta talar för att det blir Segunda Division nästa säsong. Hela truppen är värderad till drygt 50 miljoner euro. En spottstyver. Då Al Thani tog över klubben hade han ambitioner för klubben vilket köpet av bland andra Santi Cazorla år 2011 för 23 miljoner euro vittnade om. Under senare år har allt och alla varit till salu, de flesta har stuckit, och ersättarna har inte hållit någon särskilt hög klass.

Managern José Gonzales är den fjärde inom loppet av 20 månader.

Så Malaga kan vara ett osäkert kort men enligt Pohjanpalo finns intresse för honom i andra Bundesligaklubbar, bottenlagen, ständigt krisande HSV, Bremen och Köln har nämnts. HSV ska nog Pohjanpalo akta sig för. Den anrika föreningen håller på att förgöra sig själv och den processen kanske finländaren inte ska följa från närhåll men Köln eller Bremen skulle kunna fungera riktigt bra. I synnerhet som båda klubbarna har oerhörda problem med att göra mål. The Championship har också figurerar i rykteskarusellen kring honom. Och varför inte? Den näst högsta serienivån i England håller hög klass.

Pohjanpalos facit i både klubb- och landslag är så pass bra att det inte borde vara så svårt för honom att hitta en ny arbetsgivare för våren. Kanske skäl att fundera på att byta agentfirma. Namnmonstret ME(H)RSPORT GMBH & CO. KG hör om vi uttrycker oss försiktigt inte till de största pojkarna i industrin.

Jonas von Wendt Reporter

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning