Inte bara handkraft vid onani – svensk undersökning visar att två av fem använder hjälpmedel då de masturberar

Bild: Mostphotos

Många svenskar använder dildo eller glidmedel. Men även fynd från frukt- och grönsaksdisken kommer till användning, enligt en undersökning från RFSU.

Svenskarna är påhittiga när det gäller sin självtillfredsställelse. Enligt en kartläggning som RFSU låtit göra har två av fem svenskar använt någon form av hjälpmedel när de onanerat.

Vanligast bland kvinnor är en dildo eller massagestav, medan männen oftast plockar fram glidmedel. Men även lite mer ovanliga föremål förekommer – närmare var tionde har någon gång onanerat med hjälp av hushållsartiklar, frukt eller grönsaker.

Inte längre tabu

Enligt Charlotta Löfgren-Mårtenson, professor vid Centrum för sexologi och sexualitetsstudier på Malmö högskola, har bland annat internet fört med sig en ökad öppenhet kring sex. Men för många är onani fortfarande ett känsligt samtalsämne.

Bakgrund

Undersökningen

1 000 personer mellan 15 och 65 år deltog i undersökningen, som gjordes i december i fjol.

Två av fem svenskar har enligt undersökningen någon gång använt sig av hjälpmedel när de onanerat. Bara 13 procent av kvinnorna och 3 procent av männen använder dock hjälpmedel varje gång de onanerar.

De vanligaste hjälpmedlen som kvinnor någon gång använt är dildo eller massagestav (56 procent), vibrator (49 procent) samt duschmunstycke (36 procent).

Bland männen toppar glidmedel eller lotion (67 procent) före lösvagina (27 procent) och dildo eller massagestav (18 procent).

11 procent av kvinnorna och 5 procent av männen har någon gång använt en frukt eller grönsak.

5 procent av kvinnorna och 6 procent av männen har någon gång tagit fram en hushållsartikel (som dammsugare, eltandborste eller stekspade) som hjälpmedel.

Källa: RFSU

– Möjligen finns inte samma tabu kring onani länge. Men det finns nog fortfarande, till exempel om man lever i ett parförhållande, en känslighet eller genans hos vissa, säger hon.

Ökad press

Siffror som RFSU presenterade tidigare i år visade att hälften av männen och tolv procent av kvinnorna onanerar flera gånger i veckan. Och inte bara hemma under täcket. Många har gjort det även i bilen, hemma hos vänner, på offentliga toaletter eller på jobbet.

Även i medierna är ämnet sex vanligt förekommande. Det finns dock en annan aspekt av öppenheten, konstaterar Charlotta Löfgren-Mårtenson. Med alla sexspalter och tips om att förbättra sexlivet kan också pressen på den enskilda onanisten öka.

– Det finns en risk för att man brottas med samma känslor av otillräcklighet, prestationsångest och tidspress även där.

– Nu ska man hinna med att onanera på något finurligt sätt också.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00