Inte aktuellt med nya restriktioner i huvudstadsregionen

HUS överläkare Markku Mäkijärvi säger att man måste vänta några dagar innan man får slutligt facit på antalet smittade EM-turister. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Coronpandemin befinner sig i en accelerationsfas i huvudstadsregionen. Trots det är det inte aktuellt med nya restriktioner, säger HUS överläkare Markku Mäkijärvi.

Nylands regionala coronakoordinationsgrupp möttes på tisdag på grund av det försämrade epidemiläget i huvudstadsregionen. Att förflytta sig till en basnivå i regionen kan vara möjlig den andra veckan i juli. I huvudstadsregionens fyra städer: Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla befinner sig epidemin i accelerationsfasen.

HUS överläkare Markku Mäkijärvi säger till Yle att det kommer att ta några veckor innan man är på det klara med antalet som smittades under midsommarhelgen eller under Finlands EM-matcher i S:t Petersburg.

I Nyland har det uppdagats 230 fall av smitta hos finländska EM-turister som åkt över gränsen.

Enligt honom är det ändå inte aktuellt med en fjärde våg.

– Vi får se några dagar innan vi kan vara säkra, säger Mäkijärvi.

Enligt Mäkijärvi diskuterade man i gruppen om det är aktuellt med nya restriktioner. Man har ändå kommit fram till att det är bättre att hålla koll på läget.

– Två steg framåt, ett steg bakåt har varit vanligt under pandemin, säger Mäkijärvi.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning