Int krävs de myki int

Driver med nyheter. André Wickström och Stan Saanila är tillbaka med sin nyhetsparodi. Bild: Pelaago Photography/Yle

André Wickström och Stan Saanila dammar av sin nyhetsparodi Detta om detta från 2014. Funkar konceptet fortfarande?

Detta om detta på Yle Arenan torsdagar kl. 9.45 (med finsk text fredagar kl. 10), Yle Fem lördagar kl. 9.45.

André Wickström och Stan Saanila är två komiker som båda gjort en större karriär utanför Svenskfinland; Saanila har nyss avslutat ett decennium som lagkapten i Yles Nyhetsläckan, och Wickström har hängt mycket med rikssvenska kolleger och till exempel skymtat i Solsidan.

2014 gjorde de nyhetsparodin Detta om detta för Yle Fem. Varje vecka spelade de i raskt takt in ett femtonminutersprogram, där de satt bredvid varandra vid ett bord och agerade nyhetsuppläsare som vred till veckans nyhetsskörd som den stått att läsa i den finlandssvenska pressen. Dessutom ingick ett moment där de lite mera slattrigt diskuterade i soffmiljö – och där det kanske allra roligaste var hur hjärtligt Stan Saanila skrattade åt sig själv. Detta varvades med korta vox pop-sketcher inspelade på gatan.

Det var kort, rappt och fyndigt och nu tre år senare är programmet tillbaka med samma upphovsmän. Och verkar fortfarande funka. Första avsnittet är ett nöje att se och lockar till och med till skratt, vilket väl får sägas vara ett mer än godkänt betyg på humor. Formatet där Wickström & Saanila i princip gör allting själva är ett exempel på att det inte krävs mycket resurser för att underhålla bara talangen finns där.

Klipp ur finlandssvenska dagstidningar spelar en central roll i programmet, och där kan man fråga sig om det är föråldrat eller bara retrokul? Greppet påminner en i alla fall om papperstidningens nedgång och mediebranschens utveckling sedan 2014, men det är å andra sidan en helt annan diskussion.

Avsnitten läggs ut på Arenan på torsdag morgon, och på fredagen förses de med finsk text. Det lättsamma greppet och korta formatet gör att man gärna gör det till en vana att kolla in hur dessa Svenskfinlands komikernestorer kommenterar nyhetsveckan denna gång.

Malin Slotte TV-redaktör

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning