Coronautbrott på stödboende i Helsingfors, mer än var tredje invånare smittades

Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Stödboendet för personer med missbruksproblem på Rosavillagatan i Helsingfors har varit hårt drabbat av covid-19. Mellan december och januari smittades 32 boende och 5 anställda av viruset. Men nu är utbrottet under kontroll. Samtidigt meddelar Institutet för hälsa och välfärd att 12 ytterligare fall av muterade varianter har upptäckts i Finland.

I nuläget har sammanlagt 61 fall av muterat coronavirus bekräftats i Finland.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar om 324 nya fall av coronaviruset på onsdagen. Det innebär att totalt 39 335 personer i Finland har testat positivt sedan epidemins början.

Samtidigt rapporterar Helsingfors stad att man äntligen har fått bukt med coronautbrottet på stödboendet för personer med missbruksproblem på Rosavillagatan. Invånarna och personalen testades vid årsskiftet av stadens mobila coronaprovtagningsenhet. Av stödboendets 91 invånare testade en dryg tredjedel, det vill säga 32 personer positivt för viruset. Också fem anställda hade smittats.

De smittade isolerades och de exponerade sattes i karantän i huvudsak i deras egna bostäder. Merparten av de insjuknade hade bara lindriga symtom, men en invånare behövde sjukhusvård.

Under det senaste dygnet har ytterligare 8 personer mist livet på grund av covid-19. Finlands coronarelaterade dödssiffra är nu 610. Flest dödsfall, sammanlagt 399, har inträffat bland personer över 80 år.

På sjukhus runtom i landet vårdas för tillfället 150 coronadrabbade personer. Av dem behöver 28 intensivvård.

Enligt institutets vaccinationsregister har 23 126 finländare nu vaccinerats mot viruset. Siffrorna uppdateras ändå med fördröjning och därmed uppskattar institutet att den verkliga siffran är märkbart högre. På tisdagseftermiddagen skrev institutet på Twitter att den verkliga siffran då uppskattades ligga kring 45 000 vaccinerade.

Hittills har omkring 100 000 doser vaccin anlänt till Finland. Under den här och övriga veckor i januari väntas varje vecka 50 000 nya doser anlända.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.

I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.

Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.

Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning