Institutet för hälsa och välfärd: Ytterligare två dödsfall med koppling till covid-19

Det har gjorts 2 558 008 coronavirustest i Finland, uppger Institutet för hälsa och välfärd. Finlands testningskapacitet är över 26 000 test per dag. Arkivbild. Bild: SPT-arkiv

Antalet coronapatienter har minskat till 176, varav 29 personer får intensivvård.

På fredagen rapporterade Institutet för hälsa och välfärd 296 nya bekräftade fall av covid-19 som orsakas av coronaviruset.

Incidensen, det vill säga antalet smittfall per 100 000 invånare, för de senaste 14 dygnen är 59,6 i Finland. Det är en klar minskning jämfört med siffran för de föregående fjorton dygnen: 87,8. Det har gjorts färre tester under julhelgen och det finns en risk för att en del fall därför inte har upptäckts.

I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt och på Åland är incidensen över 100. I Egentliga Finland är incidensen nära hundra.

På fredagen hade sammanlagt 586 dödsfall med koppling till covid-19 rapporterats, vilket innebär att ytterligare två personer har dött.

Sammanlagt 176 personer vårdas på sjukhus, vilket är en minskning på tio personer jämfört med torsdagens siffror. Av patienterna får 29 intensivvård, en minskning på tre personer.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.

I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.

Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.

Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning