190 nya fall av covid-19 i Finland

Det har gjorts 2 639 515 coronavirustest i Finland, uppger Institutet för hälsa och välfärd. Finlands testningskapacitet är över 26 000 test per dag. Arkivbild. Bild: Jeanette Östman/SPT

Finland har nu över 40 000 bekräftade fall av sjukdomen covid-19, uppger Institutet för hälsa och välfärd.

Fram till lördagseftermiddagen hade 40 101 fall av sjukdomen covid-19 konstaterats i Finland, enligt statistik från Institutet för hälsa och välfärd. Det är 190 fler än ett dygn tidigare. Covid-19 orsakas av coronaviruset.

Incidensen, det vill säga antalet smittfall per 100 000 invånare, för de senaste 14 dygnen är 62,1. I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är incidensen 106,3.

Fram till fredagseftermiddagen hade 62 fall av den variant av coronaviruset som spridits i och från Storbritannien konstaterats i Finland, enligt Institutet för hälsa och välfärd. Därtill har två fall av den virusvariant som först upptäcktes i Sydafrika konstaterats i Finland.

Fram till fredagseftermiddagen hade 618 dödsfall som haft koppling till covid-19 rapporterats i Finland, enligt Institutet för hälsa och välfärd. Institutet har slutat publicera en bedömning av hur många personer som tillfrisknat efter att ha insjuknat i covid-19 och nöjer sig i stället med att konstatera att största delen av dem som smittats har blivit friska.

I fredags fick 145 personer i Finland sjukhusvård på grund av covid-19, uppger Institutet för hälsa och välfärd. 28 av dem fick intensivvård.

Enligt institutets vaccinationsregister har man hittills gett 43 143 vaccindoser mot coronaviruset i Finland. Institutet uppskattar att det verkliga antalet doser är större eftersom vaccinationsregistret uppdateras med fördröjning.

Läkemedelsbolagen Pfizers och Biontechs coronavirusvaccin fungerar så att de som vaccineras får två vaccindoser med minst tre veckors mellanrum.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.

I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.

Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.

Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning