Institut backar om värmerekord på Grönland

Det har varit varmt på Grönland i sommar – men inte rekordvarmt, enligt Danmarks meteorologiska institut. Arkivbild. Bild: Steffen M. Olsen/AP/TT

Tidigare i augusti rapporterade Danmarks meteorologiska institut (DMI) att värmerekordet på Grönland skulle ha slagits i början av månaden. Men nu backar institutet, rapporterar Danmarks Radio.

Temperaturen på den grönländska inlandsisen var hög, men det var inte tal om något rekord. De 4,7 grader som noterades var missvisande, uppger DMI.

– Vi har tittat på flera observationer i området och kommit fram till att temperaturen inte har varit över noll grader i området. Vår misstanke om 4,7 grader stämmer inte, säger meteorologen Herdis Damberg.

Temperaturen ska i stället ha legat på runt minus två grader. Felmätningen uppges bero på att det på grund av snö inte varit korrekta avstånd mellan mätarna och isytan.

Den här nyheten publicerade HBL om värmerekordet

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning