Instinkten säger nej

Hopptornet. Axel Danielson och Maximilian Van Aertryck har filmat personer som inte tidigare satt sin fot på 10-metersavsatsen. Bild: Okänd

Hur reagerar medvetandet och kroppen vid kanten av 10-metersavsatsen på ett hopptorn? Lite olika verkar det.

Axel Danielson & Maximilian Van Aertryck

Galleri Huuto Busholmen, Stillahavsgatan 6. Till 6.11.

"Min hjärna säger gå, men mitt hjärta säger stanna", säger ung man vars kropp inte vill gå med på att hoppa.

Axel Danielson och Maximilian Van Aertryck har samlat ett fyrtiotal personer som aldrig tidigare hoppat från 10 meter och filmat deras försiktiga steg mot kanten, automatiska skutt tillbaka, diskussioner om reaktionerna och de slutliga stegen – över kanten eller nedför stegen.

Vid sidan om den inre konflikten syns det sociala spelet, som främst sätter press på männen. Det kan vara en slump, men det verkar också som om den inre konflikten tar sig starkare uttryck för män. Speciellt fin är en sjuttioårig kvinnas metod att fokusera på något annat och bara kliva ut.

Kortfilmen hör till serien Video Guests, där Galleri Huuto bjuder in internationella verk till videovisningsrummet Lillbusen.

Synnöve Rabb Konstredaktör

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning