Pojkarna ska få tala med sina anhöriga

Räddningsmanskap från flera länder nära grottöppningen i norra Thailand. Bild: TT/AP/Sakchai Lalit

Att rädda pojkarna som är fast i en av grottorna kan bli komplicerat. Nu skickar man in mat som ska räcka i fyra månader, i fall inget av alternativen som står till buds för att få ut dem snabbt fungerar.

– Vi förbereder leverans av mer mat, tillräckligt för minst fyra månader, och ska träna alla 13 i dykning, samtidigt som vi försöker få bort vattnet, säger marinbefälet Anand Surawan.

Målet snabb evakuering

Målet är att få ut de tolv pojkarna och deras fotbollstränare så fort som möjligt, enligt provinsguvernör Passakorn Boonyarat.

– De pojkar som är klara kan komma ut först, säger han utan att ge någon tidsprognos för insatsen.

En telefonlinje kommer att dras till grottan så att barnen kan få tala med sina anhöriga. En grupp av erfarna dykare från Thailands marinkår, bland dem en läkare, har anslutit sig till dem.

Alternativet att låta pojkarna återhämta sig och sedan lära dem att dyka så att de kan simma ut ur grottan är riskabel. De är inga erfarna dykare och är dessutom fysiskt utmattade. Monsunperioden är på väg att intensifieras och mer regn skulle försvåra insatsen ytterligare.

För en van dykare från marinens specialförband tar det omkring sex timmar att navigera sig ut genom den bitvis trånga, långa och vindlande passagen. Risken för att drabbas av panik, en olycka och att drunkna är stor för en ung, oerfaren och rädd dykare.

Håller humöret uppe

Pojkarna och deras tränare hittades på måndagen. De är utmagrade och svaga, men mår psykiskt bra tack vare att tränaren lyckats hålla ihop gruppen, enligt en av de brittiska dykarna som hittade dem.

Thailändare över hela landet jublar över upptäckten.

– Detta är otroligt. Jag har väntat i tio dagar men trodde aldrig att den här dagen skulle komma, säger en pappa till en av pojkarna.

Läs också: Thailändska pojkar hittade vid liv

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03