Inspelningarna för Agatha Christies "Hjerson" börjar på åländskt kryssningsfartyg

Birka Stockholm är till försäljning efter att det Åländska rederiet beslöt att lägger ner verksamheten. Arkivbild. Bild: Stefan Öhberg/Nya Åland/SPT

Kryssningsfartyget Birka Stockholm, som är upplagd och till försäljning på Åland, kommer att fungera som inspelningsplats i december.

Den upplagda färjan Birka Stockholm ska användas som inspelningsplats för den kommande "Agatha Christies Hjerson". Serien produceras av bolaget B-Reel Films för TV4 och C More, och inspelningen ombord på passagerarfartyget på Åland planeras ske den 8–17 december.

Ett team från B-Reel Films, som producerar den nya Agatha Christie-serien, har varit ombord och granskat utrymmena ur filmteknisk synvinkel. Rekognosceringen gick bra, och nu har Eckerökoncernens och produktionens ledning enats om att skriva kontrakt om fartyget som inspelningsplats.

Läs mer: Titte Törnroth lockade Agatha Christie till Åland – Hercule Poirots alter ego är finlandssvensk

Exakt när scenerna i andra åländska miljöer ska spelas in är ännu inte spikat, men enligt planen ska det ske någon gång mellan januari och mars i vinter.

Produktionen genomförs med mycket strikta coronadirektiv och med noggrann övervakning av att reglerna följs. Alla ombord måste exempelvis ha ansiktsmask i alla situationer utom just då kameran är i gång.

Birka Stockholm har varit ur bruk sedan i våras när coronaepidemin bröt ut och fartyget är till försäljning. Rederiet Birka Cruises meddelade i sommar att man lägger ner verksamheten. Kryssningsrederiet är ett dotterbolag till Eckerö-koncernen som har sitt säte på Åland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning