Insamling ska lösa gåtan bakom kattdöd i Sverige

Bild: TT/Camilla Sandsten

Många katter har dött på kort tid i Bräkne-Hoby i Blekinge. Katten Nisse dog i armarna på Camilla Sandsten, som nu har startat en insamling för att ta reda på vad som ligger bakom kattdöden. Hon fick ihop pengarna på ett dygn.

De ska användas för att skicka en katt på obduktion hos Statens veterinärmedicinska anstalt, rapporterar P4 Blekinge.

Camilla Sandsten är glad över det stora gensvaret.

– Jag tycker att folk ska få svar på vad det är som händer. Det är jättemånga som är oroliga, även de som är hundägare är väldigt oroliga, säger hon till TT.

Vissa spekulerar om att det är någon som medvetet försöker skada djur, men det tror inte Camilla Sandsten.

– Jag tror att det är okunskap och nonchalans med det här råttgiftet och musgiftet, säger hon.

Hennes egen katt Nisse dog för fem veckor sedan. Han kröp in under en soffa, men hon tog upp honom när han började skrika.

– Först började han hulka och skulle spy och sedan skrek han. Jag har aldrig hört ett sådant skrik i hela mitt liv, det var fruktansvärt, säger Camilla Sandsten.

Efteråt skrev hon om händelsen i sociala medier och då rapporterade även andra människor i byn om katter som dött. Det är svårt att uppskatta hur många det handlar om totalt eftersom inte alla är med i byns Facebookgrupp, men åtminstone ett tiotal, uppskattar hon.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning