Inrikesministeriet vill se flaggan i topp för Helene Schjerfbeck i sommar

Konvalescenten av Helene Schjerfbeck på Ateneum.Bild: Niklas Tallqvist

Inrikesministeriet rekommenderar flaggning för Helene Schjerfbeck och den finländska bildkonsten i sommar, på Schjerfbecks födelsedag den 10 juli.

Akvarellkonstföreningen i Finland och Schjerfbeck-sällskapet i Ekenäs har föreslagit att Schjerfbeck borde få en officiell flaggdag. Föreningarna påpekar att inte en enda finländsk bildkonstnär har en vedertagen flaggdag.

Inrikesministeriet konstaterar att Finlands 100-årsjubileumsår ger ett bra tillfälle att flagga på också andra dagar än allmänna flaggdagar.

– I Finland får man flagga mycket fritt, och flaggan kan hissas alltid då det finns anledning till det, skriver ministeriet i ett pressmeddelande.

Förutom på de vedertagna flaggdagarna rekommenderar Inrikesministeriet flaggning under följande dagar: Helene Scherfbeck-dagen och den finländska bildkonstens dag den 10 juli, dagen för skolstart (datumet varierar enligt kommun), den finska naturens dag den 26 augusti, Miina Sillanpää-dagen och medborgarinflytandets dag den 1 oktober samt Barnkonventionens dag den 20 november.

Tidningen Karjalainen var först med nyheten.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00