"Hela regeringen var enig om det här" – 175 ska hämtas från flyktingläger vid Medelhavet

Finland ska ta emot 175 asylsökande från flyktingläger i Grekland och i andra länder vid Medelhavet. Bilden är från Moria på Lesbos i slutet av januari. Bild: Aris Messinis/Lehtikuva-AFP

Det är i första hand barn och familjer med en förälder som ska tas emot från lägren vid Medelhavet. Enligt inrikesminister Maria Ohisalo är det ännu inte klart hur siffran fördelas mellan personer från olika länders flyktingläger.

Regeringen har beslutat att 175 asylsökande som befinner sig i Grekland, Italien, på Cypern och på Malta ska hjälpas till Finland. Det gäller i synnerhet dem är på flykt från länder där stridigheter råder, som Afghanistan och Syrien.

– Jag är glad över att regeringsgrupperna har en gemensam syn på hur problemet ska lösas, säger inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna).

– På så sätt kan vi hjälpa barn som är i en väldigt svår situation.

Beslutet kom lagom till De grönas partidelegation och den politiska debatten där på veckoslutet.

– Humanismen prövas då någon ber om hjälp, och nu ombads Finland om hjälp, säger gruppordförande Emma Kari.

Undervisningsminister Li Andersson (VF) instämmer på Twitter. Hon kallar beslutet för "principiellt viktigt".

"Ett enigt beslut"

Ohisalo kommenterade på lördagen de tidigare ordväxlingarna mellan De gröna och Centern, då Centern verkade förvånas över Ohisalos utspel om att ta emot barn.

– Jag vill verkligen föra fram att det här var ett viktigt beslut för hela regeringen.

– De Centerledamöter jag har talat med, har alla varit genuint oroliga för de här barnen, säger Ohisalo.

Enligt massmedieuppgifter ska beslutet ha kopplats ihop med att regeringen trappar upp övervakningen av personer som fått negativt asylbesked, till exempel med fotbojor, men Ohisalo påpekar att det är fråga om skrivningar som funnits i regeringsprogrammet. Regeringsprogrammet utgår från att det bereds en lag om teknisk övervakning.

– Det finns inga nya beslut om asylpolitiken. Bara att det som finns i regeringsprogrammet ska gå vidare, säger Ohisalo.

President Sauli Niinistö kommenterade beslutet i Yles morgonstudio:

– Vi hjälper dem som är i en riktigt svår situation. Allra svårast är det för små barn och flickor.

Han tillade att det var en allmän åsikt, eftersom han inte vet hurdana barn som befinner sig i lägren.

Förfrågan även från Cypern

Vilka som ska komma till Finland ska avgöras senare, men en linje finns. Följande steg är att statsrådet tar ett formellt beslut på torsdag.

– Det är i första hand barn och familjer med bara en förälder, men vi utreder också personer i särskilt utsatt situation. Det kan vara handikapp, att man blivit utsatt för sexuellt utnyttjande, eller andra utsatta personer, säger Ohisalo.

Inrikesministern säger att antalet, 175, slogs fast utgående dels från att Grekland bad Finland om hjälp med 150 barn, dels att även Cypern skickat en begäran om hjälp, och att både Italien och Malta diskuterat sin situation med Ohisalo tidigare.

Inrikesministeriet tillägger att det helst ser en långsiktig lösning, för på lång sikt hantera den stora mängden människor som är på flykt.

EU-kommissionen väntas under våren lägga fram ett förslag till ny asylpolitik.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning