Inrikesminister Ohisalo vill ta hårdare grepp om spelautomaterna: "Flytta in dem i separata utrymmen"

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna). Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

– Grunden för Veikkaus monopol är att man motverkar spelmissbruk, säger inrikesministern som överväger fler åtgärder mot spelautomater.

Veikkaus har varit tapeten sedan företaget drog tillbaka en reklamkampanj som väckt kritik och debatt om spelmonopolets ansvar gentemot människor som är i riskgruppen för spelmissbruk.

Tidigare sade statsminister Antti Rinne (SDP) att rätten till monopol inte är självklar, medan dåvarande kulturminister Annika Saarikko (C) sade att penningspel absolut inte bör öppnas för konkurrens.

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) säger att hon som tidigare forskare i fattigdom oroar sig för att människor som redan är i en ekonomiskt utsatt situation också är exponerade för spelberoende.

– Det har diskuterats en hel del om Veikkaus nu då Inrikesministeriet arbetar med att förnya lotterilagen. Monopolet grundar sig på att motverka negativa effekter av spelande. Det är centralt. Många som är in svår situation blir dessutom skuldsatta av spel.

Tidigare i våras genomfördes en lagändring som skärper kravet på att spelare ska identifiera sig för att kunna spela på automater som är utplacerade i kiosker eller affärer. Kravet på identifiering träder i kraft med övergångstid så att det gäller 2022.

Ohisalo säger att hon är beredd att se på ännu fler alternativ.

– Vi utreder alternativ för att minska spelberoendet ytterligare, och själv är jag färdig att se över hur spelautomaterna är placerade, till exempel så att de flyttas in i ett särskilt utrymme, och vi behöver också ett starkt system för identifikation.

Spelautomaterna väckte debatt också efter en undersökande artikel om automaternas placering. Årets Snöspade – priset för undersökande journalistik – gick till Matti Rämö, som i tidningen Seura beskrev hur spelautomater placerats främst i stadsdelar där invånarna har låg utbildning och låga inkomster. Samtidigt har spelproblemen brett ut sig på samma områden, bland dem som har små resurser.

Artikeln citerades i många medier och gav upphov till debatt om ansvaret för penningspelandet och spelmissbruk.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning