Inreseförbud påverkar även Oscarsgalan - gästlistan krymper

Den Oscarsbelönade iranska regissören Asghar Farhadi kan inte delta i årets gala på grund av USA:s tillfälliga inreseförbud. Bild: Lehtikuva/Valery Hache

En del inbjudna gäster kommer inte att kunna delta i Oscarsgalan sedan USA infört tillfälliga inreseförbud efter ett dekret av president Donald Trump.

Bland annat uteblir den Oscarsbelönade iranska regissören Asghar Farhadi och medlemmar i organisationen White Helmets (vita hjälmarna) som skyddar syrisk civilbefolkning i kriget.

Farhadi sade i ett uttalande att han inte står över filmbranschens stora evenemang i protest utan därför att inreseförbuden gör det alltför svårt att delta. Han jämförde Trumps beslut med beteendet av de mest radikala i sitt eget land.

– Det är ett viktigt redskap att plantera rädsla i folk: så försöker trångsynta individer berättiga extremt och fanatiskt beteende.

Farhadis film The Salesman är Oscarskandidat för bästa icke-engelskspråkiga film. Taraneh Alidoosti som har den kvinnliga huvudrollen i filmen har redan tidigare meddelat att hon avstår från Oscarsgalan i protest för de inreseförbud hon anser vara rasistiska.

Farhadis film Nader och Simin – en separation vann en Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film 2012.

Filmen De vita hjälmarna är Oscarsnominerad i kategorin bästa kortfilmsdokumentär. Producenten Joanna Natasegara sade att det var meningen att dokumentärens filmfotograf och frivilligorganisationens ledare skulle delta i filmgalan men att det inte går nu.

– De (White Helmets) har varit nominerade till Nobels fredspris och gör ett av det tappraste humanitära jobbet på hela planeten. Tanken på att de inte kan närvara vid galan och dela framgången med oss är väldigt upprörande, sade Natasegara i ett uttalande.

Oscarsstatyetterna delas ut i USA den 26 februari. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning