Inredningsmys, djur och nostalgi – en guide till årets tv-julkalendrar

Christoffer Strandberg som Sauli Niinistö i Yle Extrems webbkalender. Bild: Yle

December erbjuder tv-julkalendrar för både yngre och äldre, på både svenska och finska. Vi har kollat in årets utbud.

Sauli Niinistös julkalender

Yle Extrem satsar på en humorkalender på webben. Avsnitten är bara några minuter långa och för showen står självaste president Niinistö träffsäkert imiterad till utseende och brytning av Christoffer Strandberg. Sauli drar dåliga ordvitsar och öppnar "luckor" med Kanye West-tema på en klumpig, omodern dator. Potentiell snackis som säkert kommer att delas i sociala medier. Opolitiskt, men det hindrar inte att detta skulle vara tokförbjudet i vilken diktatur som helst.

Yle Arenan

Staffan Gräsbeck, Jonathan Granbacka och Malin Olkkola i Buu-klubbens julkalender. Bild: Anne Hämäläinen

BUU-klubbens julkalender

Buu-klubben visar NRK-julkalendern Snøfall från 2016 dubbad till rikssvenska, ett inte alls dåligt inköp. Serien har vunnit det norska tv-priset Gullruten i barn- och ungdomsprogramklassen och räds inte svårare ämnen: det handlar om den föräldralösa, ensamma flickan Selma (Siri Skjeggedal) som bor hos en kärlekslös, sträng granne. Det känslomässiga armodet understryks av den gråa, strama värld Selma lever i – allt är klätt i blågrått, förutom Selma som lyser upp tillvaron i varma färger, vilket signalerar hennes utvaldhet. I en parallell, mer glädjefylld tillvaro lever tomten – iklädd lederhosen och själv något av ett vuxet barn – ett myllrande, festligt liv i en gemenskap med många barn. Och dessa världar skola mötas … Som vanligt ramas Buu-klubbskalendern in av en studiodel med Buu-klubbsledarna Malin Olkkola, Staffan Gräsbeck och Jonathan Granbacka som alternerande studiovärdar. Det blir även återseende av tomtepersonligheter från tidigare år: håsatomten Elsa, uppfinnartomten Ulf och festprisse Nisse.

Yle Fem 8.30 och 18.00

Lena Philipsson, Henrik Johansson, Cecilia Forss, Johan Rheborg, Edvin Ryding, Wilma Lidén, Maja Söderström, Adrian Macéus i årets SVT-julkalender. Bild: Johan Paulin /SVT

Julkalendern: Storm på Lugna gatan

Är knappast ensam om att fortfarande kunna tjusas av barndomens barnprogram: Astrid Lindgren-filmatiseringarna, den pedagogiska fullträffen Från A till Ö, men också SVT-julkalendrar från sjuttio-åttiotalet (särskilt Albert och Herberts julkalender, finns bakom lås på SVT Play) är i kärt minne bevarade. Dagens julkalendrar har sällan samma effekt, och då är frågan om det är de som blivit sämre, eller man själv som blivit äldre? När ingen nostalgifaktor finns i förhållandet till det man ser är det kanske svårt att engageras som vuxen? Sådana frågor väcker årets SVT-julkalender Storm på Lugna gatan, en komedi som riktar sig till hela familjen. Det handlar om tvåbarnsfamiljen Storm som flyttar till en mindre ort och deltar i en tävling om att julpynta gården finast i konkurrens med sina originella grannar. Affischnamn är artisten Lena Philipsson som den snobbiga, rika granndamen som tror hon har segern i en liten ask. Medverkar gör även Johan Rheborg (Solsidan-Fredde) som spelar mystisk tjurgubbsgranne som barnen är rädda för. I barnrollerna ses den vloggande storebrodern (Adrian Macéus) vars prepubertala vuxna-är-töntiga-attityd tonas ner efter hand, och lillayster (Maja Söderström) som är fyndig på småbarnsvis. Här finns mycket: knasiga vuxna, ett tävlingselement, ett barngäng som löser ett mysterium kring stölder av julprydnader, lite preteenromantik samt urmysiga villamiljöer både inomhus och utomhus. Ändå förblir vuxenhjärtat tämligen oberört. Hos barnen lär däremot humorn gå bättre hem.

SVT1 9.45 och 19.45 samt SVT Play

Den vita haren från 1998 kan ses på Yle Arenan. Bild: Yle

Den vita haren

Vilse i pannkakan heter ett kultförklarat svenskt barnprogram från sjuttiotalet som sägs ha traumatiserat en hel generation svenskar. Den vita haren, Yle-julkalender från 1998 med manus av Gunilla Hemming och musik av Peter Hägerstrand, kunde vara en finlandssvensk motsvarighet. Det handlar om harar på Sicilien som tar sig till Lappland – skådespelarna Paul Olin, Birthe Wingren, Robert Enckell och Henrika Andersson är iklädda harkostymer som täcker ansiktet. Det här är inget myspys utan obehagliga saker händer, och som helhet är det rätt underligt – på ett bra sätt. Förjärnar kultstatus.

Yle Arenan

Mari Perankoski och Robin Svartström i Yles vuxenkalender. Bild: Harri Halonen

En vuxen kvinnas julkalender

Myskomedi på 24 femminutersavsnitt om 47-åriga fertilitetsbehandlingsbiologen Maria Månsson (Mari Perankoski) och hennes finlandssvenske renoverarmake Rolle (Robin Svartström) som talar svenska med hunden. Julstressen och -perfektionismen är inom lagom kontrollerade ramar, äktenskapet är lyckligt och den stora trävillan de bor i är en njutning att beskåda. Även en tonårsdotter (Lotta-Maria Heinonen, känd från Idols) och en mormor (Pirkko Mannola) finns med i bilden. Kretsar en del kring sex, kropp och samliv samt höstens omdiskuterade ämne klimakteriet.

Yle TV1 21.15

Lotta Kuusisto och Paavo Kerosuo i Yles finska barnkalender. Bild: Yle

Julkalendern: Maukkas och Väykkäs första jul

Bakom finska Yles barnjulkalender står barnboksförfattaren Timo Parvela. Det handlar om katten Maukka (Lotta Kuusisto) och hunden Vöykkä (Paavo Kerosuo) som bor i en mysig men mörk stuga och aldrig hört talas om julen när de får ett julkort. Dags att bege sig ut på byn för att ta reda på, genom möten med andra djurfigurer bekanta från Lilla tvåan, det vill säga igenkänningsfaktor för barnen även här. Julkalendrar som handlar om vad julen egentligen är för något är väl det mest typiska ämnet för tv-julkalendrar, å andra sidan stör detta knappast målgruppen. Färgglad värld med rätt festliga djurfigurer, särskilt Kana von Got (Ria Kataja) har hönsig habitus. Därtill schlagersvängig musik av Iiro Rantala.

Yle TV2 8.48 och 18.10 Histamiinin joulukalenteri

Finska Yle ordnade en webbomröstning om tidernas bästa julkalender, och överlägsen vinnare med drygt hälften av rösterna är Histamiinin joulukalenteri från 1980. Marionetthästen Histamiini, vars slogan lyder "Klip-klop, klip-klop, hevonen on pop", bygger på Raili Mikkanens barnböcker.

Yle Arenan The Joulukalenteri

Finsk komediserie från 1997 efter dansk förlaga som parodierar julkalendrar för barn. Repriseras nu för fjärde året.

Sub 18.30 och 23.25

Malin Slotte TV-redaktör

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning