Inlåst i galleriet

Lock in. Isabella Chydenius ska bo, arbeta och sova på Creat Space i en vecka. – Jag är säker på att jag blir uttråkad. De bästa idéerna kommer då. Bild: Okänd

Konstnären Isabella Chydenius vill ta reda på hur det känns att vara isolerad i en vecka.

I kväll klockan 24 låser Isabella Chydenius dörren till galleriet Creat Space på Albertsgatan i Helsingfors. Här ska hon bo och måla i en vecka, utan kontakt med omvärlden. Men omvärlden kan se henne, genom galleriets fönster eller via en livesändning på Youtube.

Genom att avstå från yttre stimulans, internet och telefon, hoppas hon lättare kunna lyssna till sig själv.

– Jag har funderat på hur mycket vi påverkas av nyheter och sociala medier. Vilka åsikter, tankar och känslor är mina egna och varifrån kommer de?

De bilder som dyker upp i hennes huvud kommer hon att måla på väggar och golv, som är täckta med duk och papper.

– Jag visualiserar en förändring genom att förvandla ett vitt galleri till en målning.

Isabella Chydenius (f. 1988) har bott över nio år utomlands och funderat mycket på rörlighet. Med ett finländskt pass har hon i motsats till världens flyktingar inte behövt oroa sig över gränspassager.

– Med min konst vill jag försöka förstå olika saker. Jag behöver utsätta mig för isolering för att förstå hur det känns. Isolering kan vara fysisk eller emotionell. Jag vill öppna en dialog om gränser överlag. Det här är ett sätt att utforska temat.

Chydenius har studerat mode i Paris och jobbat för tre olika formgivare i London, Erdem, Vivienne Westwood och Jonathan Saunders. Hon slutade eftersom branschens konsumtionshysteri och kvinnliga kroppsideal krockade med hennes egna värderingar.

– Det var mest inspirerande att jobba för Vivienne Westwood, eftersom hon engagerar sig i mänskliga rättigheter och miljön. Man fick till exempel aldrig kasta bort mat där, allt skulle tas med eller ätas upp. Hon är dessutom lugn, moderlig och trevlig att jobba med.

Efter att ha lärt sig svetsning på en konstskola i London åkte Chydenius till Kapstaden i Sydafrika 2014, och där trivs hon utmärkt. Hon målar, ofta färgstarka ansikten, och lyckas sälja tillräckligt.

– Där finns en hel del rasism ännu, men man jobbar mycket med jämlikhet, jämställdhet och mänskliga rättigheter, speciellt i konstkretsarna. Där finns en helt annan energi, man jobbar för en bättre framtid. I London eller Helsingfors behandlar konstnärer ofta problem på ett alltför abstrakt sätt.

Vad tror du att du gör om fem år?

– När jag var yngre gjorde jag upp planer, men det som har hänt är mycket bättre än vad jag föreställde mig för fem år sedan. Jag skulle vilja ta en magisterexamen i USA, men jag vill inte åka dit de närmaste fyra åren.

Creat Space ligger på Albertsgatan 12. Söndagen den 11 december låser Isabella upp dörren, och galleriet är öppet klockan 12–20. Länken till livesändningen i virtual reality finns på isabellachydenius.com. Där finns också information om var man kan låna engångsglasögon att se sändningen med.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning