Inkräktare under kallt krig

Scifiklassiker. Vetenskapsmän hittar vraket efter en rymdfarkost på polarisen. Bild: RKO Radio Pictures

Fantomen från Mars är suggestiv science fiction om vetenskapsmän vid en arktisk forskningsstation som finner vraket efter en rymdfarkost. Regissören Christian Nyby påstås ha blivit biträdd av mästaren Howard Hawks.

Bio Klassiker: Fantomen från Mars sänds i Yle Teema söndag kl. 18.00.

I science fiction förankrade historier visade sig tacksamma som speglingar av det kalla krigets paranoia i början av 1950-talet. Ett märkesverk är tvivelsutan Fantomen från Mars (The Thing From Another World, USA 1951) som går i Christian Nybys regi även om det är en allmän uppfattning att mästaren Howard Hawks hade sitt finger med i spelet. Han var den grå eminens som ville hjälpa sin före detta klippare och ge honom en chans att åstadkomma en hygglig regidebut.

Men trots det kalla kriget går den litterära förlagan, en berättelse av John W. Campbell, tillbaka till 1938, alltså till en tidpunkt då ufo-observationer började bli ett samtalsämne. Mycket riktigt fick filmen många efterföljare utan att direkt bli stilbindande. Man bör minnas att samma år gjorde Robert Wise The Day the Earth Stood Still som var ett betydligt humanare alternativ och där de intelligenta och fredliga utomjordingarna börjar bli trötta på människosläktets eviga konflikter. Nu måste ni sluta med krig och kärnvapen!

I Fantomen från Mars dominerar andra stämningar. Vid en enslig arktisk forskningsstation vid Nordpolen finner vetenskapsmän en mystiskt kraschad farkost begravd under isen. Också flygvapnet tillkallas och det visar sig att farkosten är ett utomjordiskt rymdskepp. I samma veva gräver man upp en nedfryst rymdvarelse som förs till forskningsstationen för närmare undersökning. Efter en slarvig övervakning tinar varelsen upp. En blodsugande vampyr som börjar gå bärsärkagång.

Förhållandet till rymdvarelsen är till en början tudelat med vetenskapsmannen doktor Carrington (Robert Cornthwaite) och flygvapnets kapten Hendry (Kenneth Tobey) som motpoler. "Vetenskapen känner inga fiender, endast fenomen som bör studeras", hävdar doktor Carrington. Kaptenen däremot är helt inställd på att ta till militära medel och onekligen är det en ståndpunkt som också är filmens. Med på ett hörn finns också reportern Scotty (Douglas Spencer), han som slutligen uppmanar världen att ständigt vara på sin vakt och blicka mot himlen.

Nordpolens kalla vindar ingår lyckad förening med Dimitri Tiomkins suggestiva musik i en story som också blev en helt stilig "remake" då John Carpenter gjorde The Thing (1982) som skickligt spelade på det okända och den inre skräcken.

Hans Sundström Reporter, filmkritiker

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03