Initiativ mot dieselskatt klart för riksdagen i rekordfart

Dieselbilsförarna har vant sig vid att bränslet är billigare att tanka än bensin. Nu har ändå prisskillnaden minskat eller till och med försvunnit, och på sina håll har bensin gått om diesel. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

På bara två dygn har ett medborgarinitiativ för att avskaffa dieselskatten samlat över 100 000 underskrifter. Till riksdagsbehandling kommer det ändå knappast före valet.

Medborgarinitiativet skapades på måndagen och kom fort upp i de 50 000 namnunderskrifter som krävs för att riksdagen måste ta det till behandling.

Initiativtagarna kräver att dieselskatten, eller drivkraftsskatten som den egentligen heter, slopas. Skatten har motiverats med att diesel har varit billigare än bensin. Nu har ändå prisskillnaden minskat, eller till och med försvunnit, i takt med att priset på diesel har stigit och de som har dieselbil har fått se sina utgifter stiga.

"Utjämningen av driftskostnaderna mellan bensin- och dieseldrivna fordon förverkligas inte längre", skriver Sisko och Heino Paavola som står bakom medborgarinitiativet.

Ser man till alla skatter beskattas ändå diesel mildare än bensin. Enligt Automobilförbundet är skatten på diesel drygt 20 cent lägre per liter än den på bensin. Samtidigt som staten subventionerar diesel genom lägre beskattning betalar de som använder alltså drivkraftsskatt.

Drivkraftsskatten är uppbyggd så att den inte är kopplad till förbrukning, som annan bränsleskatt. I stället beskattas man enligt bilens vikt och dag, vilket kan ses uppmuntra en att använda fordonet mycket.

"I synnerhet i norra Finland klarar man sig inte utan personbil eftersom avstånden är långa", skriver initiativtagarna.

På Automobilförbundet applåderar vd Pasi Niemi medborgarinitiativet och hoppas att riksdagen behandlar det innan valet i april. Enligt honom borde ett avskaffande av drivkraftsskatten ändå inte genomföras så att bränsleskatten i stället höjs. Senast drivkraftsskatten sänktes straffade det sig enligt honom i en högre bränsleskatt på diesel.

Kommunikationsminister Anne Berner (C) säger till Demokraatti att frågan inte hinner behandlas under denna riksdagsperiod, och talar för att den i stället platsar i regeringsförhandlingarna.

Hon betonar ändå att det finländska arrangemanget är en helhet som har krävt notifiering från EU. Finland har fått tillåtelse att stödja den tunga trafiken med en lägre dieselskatt – som också kommit privatbilister till godo – och har i stället drivkraftsskatt.

– Om vi ändrar på de här pusselbitarna måste vi se över och ändra på hela systemet, säger Berner till Demokraatti.

Läs mer om varför priset på diesel har stigit här.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning