Inhemska öl från småbryggerier på Alko – del 2

Bild: Alko

I den andra delen av nya inhemska småbryggeriöl på Alko hittar vi en intressant blandning av riktiga godingar och några mindre lyckade brygder. Ölen från Iso-Kalla och Flying Dutchman hann inte med i recensionerna.

709404 Drikkekammerat Pale Ale 5,5 %, Fiskarsin Panimo, Fiskars

Bild: Alko

En American pale ale jäst med kveik, en traditionell norsk öljäststam. Ölet är gyllene klart i glaset med en ganska underlig doft som för tankarna till fähus blandat med citrustoner från humlen. Smaken är ganska vild, känns inte som helheten alls fungerar trots att ölet säkert smakar som bryggarna tänkt sig.

Pris: 4,96 euro / 33 cl

Betyg:

700294 Wald Forest Pale Ale 5,5 %, Bryggeri Helsinki, Helsingfors

Bärnstensgul ale bryggd med rökmalt samt granskott. Doften är trevlig med inslag av gran och en försiktig rökighet, smaken är lagom fyllig. Granskotten ger en trevlig kryddighet åt ölet, de är med i smaken men inte överväldigande. Aningen annorlunda men fungerande och gott!

Pris: 4,52 euro / 33 cl

Betyg:

751314 Pöllöhillo Stout 6,3 %, Panimoyhtiö Hiisi, Jyväskylä

Bild: Alko

Kolsvart blåbärsstout delvis bryggd på skrädmjöl (mjöl gjort på rostade havrekärnor). Doften är angenäm och påminner om färska blåbärsbullar. Smaken är fräsch samt balanserad, blåbären tittar fram bakom den rostade malten men allt är i harmoni. Ett trevligt öl som visar på skicklighet både i receptplaneringen och i själva bryggandet.

Pris: 4,90 euro / 33 cl

Betyg:

770566 Imperial Oatmeal Stout 9,0 %, Malmgårds Bryggeri, Pernå

Helsvart, kraftig stout med svagt, brunt skum. Doften har trevliga toner av rostad malt, svart kaffe och mörk choklad tillsammans med humletoner. I smaken lägger sig havren över tungan och ger en viss kryddighet typ kardemumma. Mycket komplex och gott, men för en fullpoängare skulle jag aningen dra ner på mängden havre.

Pris: 6,58 euro / 33 cl

Betyg:

736956 Pilsner Luomu tölkki 5,5 %, Saimaan Juomatehdas, S:t Michel

Bild: Alko

Pils på burk av tysk stil bryggd på solkraft samt ekologiska råvaror. Ölet är ofiltrerat och djupt gyllene i färgen med stadigt skum. I doften hittar man halm samt gräsaktig humle, smaken är ren och mjuk men domineras av en ganska sträv metallisk beska. Som helhet ett aningen endimensionellt öl med alltför hög beska, till och med för en pils, som drar ner på poängen.

Pris: 3,84 euro / 50 cl

Betyg:

794964 True Double IPA 9,0 %, Mallaskosken Panimo, Seinäjoki

Ofiltrerad, djupt bärnstensfärgad kraftig IPA med svagt skum. Doften är passion, citrus samt granbarr tillsammans med karamelltoner typ knäck. Smaken är ganska tjock med ändå fräsch, lämnar efter sig på tungan en kraftig beska som balanseras av en trevlig maltsötma, alkoholen döljs väl. Välbryggt och gott tillsammans med hårdostar typ Emmental och Gruyère.

Pris: 4,97 euro / 33 cl

Betyg:

791444 Farmhouse Ale 8,5 %, Maku Brewing, Tusby

Bild: Alko

Traditionell belgisk saison uppumpad med alkohol. Smaken är ren, aningen vitpepprig och citrus samt torr. Enkelt och gott men saknar finess och personlighet, ganska långt ifrån sina belgiska förebilder.

Pris: 4,33 euro / 33 cl

Betyg:

726204 Export Stout N:O 2 8,0 %, Panimoyhtiö Tuju, Villmanstrand

Helsvart stout med ett i glaset kraftigt skum. Doften är torr rostad malt, aningen syrlighet. Smaken är dock sötare än doften; fyllig med toner av svartbröd från skärgården, mörk kakao samt en kraftig humlebeska som hänger kvar på tungan. Ett aningen spretande öl där en längre lagring troligtvis suddar ut pikarna. Gott att smutta på och stilenligt för att vara en Foreign export stout.

Pris: 5,04 / 33 cl

Betyg:

794404 Kealakekua IPA 6,5 %, Suomenlinnan Panimo, Vanda

Bild: Alko

New England IPA är den senaste stora trenden inom välhumlat ale och detta öl är stilenligt ljust och grumligt. Doften är behagligt tropisk tillsammans med fruktiga jästtoner. Smaken är mycket fräsch och ren, tillsammans med en inte för hög beska. Välbryggt och stilenligt!

Pris: 4,93 euro / 33 cl

Betyg:

André Brunnsberg ölkännare

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning