Inhemsk bluesrock i södernanda

Bild: Skivkonvolut

Crossfyre bjuder på godis för alla som gillar saftig, gitarrstyrd rotrock.

ROCK

Crossfyre

No Limits (Rebel Breed)

När inhemska Crossfyre sparkar i gång sitt tredje album No Limits med de kaxiga låtarna Left For Dead och It Is What It Is står det genast klart att det här är godis för alla som gillar saftig, gitarrstyrd rotrock. Samspelet är självklart tätt, grunden jordnära och gyttjig, och orgelgunget ger dessutom en känsla av rymd. Ett band man gärna skulle uppleva live på någon ölbar.

Genremässigt handlar det om en tung bluesrock i klassisk amerikansk södernanda, killarna har gått sin Lynyrd Skynyrd-skola och lärt sig vad man behöver veta, och sångaren Majalahtis skrovliga röst är pricken över i:et. Här visas respekt för traditionen, men gänget kan med den som grund också skapa låtar som lever sina egna liv (med undantag av ett par utfyllnadsstandards).

Producenten Hannu Leiden (en gång sångare i Havana Black) verkar utifrån den mustiga ljudbilden, fri från överflödiga pålägg, ha varit ett gott producentval. Och i en tid då finlandssvenskan i Finland knuffas ut i marginalen och hatretoriken tycks bli alltmer accepterad är det trevligt med ett band där finlandssvenska och finska musiker med så här gott humör agerar tillsammans.

Henrik Jansson Författare

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning