Inhalerade syrgas – fråntas världscupseger

Stefan Luitz vann storslalomtävlingen i Beaver Creek, men diskvalificeras nu efter att ha använt syrgas under tävlingen. Bild: Lehtikuva/Tom Pennington

Den tyske alpinstjärnan Stefan Luitz har fråntagits världscupsegern i storslalom i Beaver Creek eftersom han inhalerade syrgas mellan åken.

Internationella skidförbundet (Fis) fråntar Luitz 100 världscuppoäng och segerpremien.

Att inhalera syrgas är inte förbjudet enligt Wadas antidopningsregler. Däremot har Fis en regel om att det är förbjudet i skidsporterna under tävling.

"Det här är inget straff, men en konsekvens av vårt regelverk", skriver Fis i ett uttalande på sin webbplats.

Efter tävlingarna i Colorado i början av december spreds en bild på när Luitz sitter med en syrgasmask över ansiktet, en bild som togs mellan åken. Beaver Creek ligger på hög höjd och starten i åken var på 3 150 meters höjd.

Sedan Fis uppmärksammades på bilden startade man en utredning.

I och med diskningen är Marcel Hirscher, Österrike, ny segrare. Thomas Tumler, Schweiz, blir tvåa och Henrik Kristoffersen, Norge, trea.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46