Ingvar Kamprad är död

Ingvar Kamprad, Ikeas grundare. Arkivbild. Bild: TT/Tomas Oneborg

Ikeas grundare Ingvar Kamprad har avlidit. Han blev 91 år.

Kamprad somnade in i sitt hem på lördagen efter en kort tids sjukdom, meddelar Ikea i ett pressmeddelande.

"Jag har nåtts av det sorgliga beskedet om Ingvar Kamprads bortgång. Jag tänker framför allt på hans familj och alla vänner i dag. Ingvar Kamprad var en unik entreprenör som betytt mycket för svenskt näringsliv och som gjort heminredning tillgänglig för de många människorna, inte bara ett fåtal." skriver statsminister Stefan Löfven i en skriftlig kommentar till TT.

– Det är naturligtvis en sorgesam dag för alla inom Ikea och för alla oss som kände Ingvar. Ingvar var 91 år gammal och på sätt och vis var vi mentalt förberedda på detta, men det första man känner är att man är ledsen, säger Jesper Brodin, Ikeas vd och koncernchef, till TT.

Många fina minnen

Jesper Brodin fick själv möjligheten att jobba som assistent till Kamprad mellan 1999 och 2002 och kom då Ikeagrundaren lite närmare.

– Jag har många fina minnen, men framför allt att han var en genuin entreprenör, genuin person som levde enkelt och en person som konstant intresserade sig för framtiden och vad som kan bli bättre, säger han.

– Ingvar lämnar efter sig en vision om att skapa en bättre vardag för de många människorna. Men också ett antal värderingar som jag tror kommer från de småländska rötterna och från svenska demokratiska värderingar. När vi tar med oss dem ut i världen så känns de allt mer relevanta och moderna, fortsätter Jesper Brodin.

En inspiratör

"Vi är oerhört ledsna över Ingvars bortgång. Vi kommer alltid att minnas hans hängivenhet och engagemang för att alltid verka för de många människorna. Att aldrig ge upp, alltid försöka bli bättre", säger Torbjörn Lööf, vd och koncernchef för Inter Ikea group, i ett pressmeddelande.

"Han var också en inspiratör med stort engagemang såväl internationellt som för svensk landsbygd."

Sedan 1988 har Kamprad inte haft någon operativ roll i Ikea, men han fortsatte som senior rådgivare.

Föddes 1926 i Småland.

Grundade som 17-åring möbelföretaget Ikea – som fick namn efter honom själv och hans kära hemort: Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd.

1994 avslöjades hans dragning till nazism och fascism under 1940- och 1950-talen. Kamprad erkände direkt – och bad om ursäkt.

Ingvar Kamprad var gift två gånger. Han skilde sig från sin första fru, Kerstin, 1961. De hade en adopterad dotter.

1963 gifte han om sig, med Margaretha. De fick tre söner som alla kom att arbeta inom Ikea. I över 30 år bodde familjen utanför Lausanne i Schweiz.

2011 blev Ingvar Kamprad änkling. Två år senare flyttade han hem till Småland, till en gård i sina gamla hemtrakter.

In i det sista var han delaktig i Ikea, de sista åren som senior rådgivare.

Ingvar Kamprad blev 91 år.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning