Ingrid Carlberg och Steve Sem-Sandberg invalda i Svenska Akademien

Svenska Akademien har fått nya ledamöter. Bild: Anders Wiklund/TT

Författaren och journalisten Ingrid Carlberg ersätter Göran Malmqvist på stol fem, och författaren, kritikern och översättaren Steve Sem-Sandberg ersätter Kristina Lugn på stol 14.

Författaren och journalisten Ingrid Carlberg och författaren, kritikern och översättaren Steve Sem-Sandberg har utsetts till nya ledamöter i Svenska Akademien.

Ingrid Carlberg överrumplades av frågan från Akademien. Men när hon hämtat sig från chocken kände hon att uppdraget var "hedrande, viktigt och ansvarsfullt". Nu ser hon fram emot att lyfta sakprosan i Akademiens arbete.

– För mig är Svenska Akademien ett av vårt lands mest betydelsefulla och anrika institutioner. Jag har jobbat med det skrivna ordet i hela mitt liv och sällan har arbetet med att stärka det svenska språket och litteraturen känts mer angeläget än nu. Världen behöver Svenska Akademien och om Svenska Akademien tror att de behöver mig så vem är jag att säga nej, säger hon till TT.

Se framåt

Carlberg hoppas nu att Akademien kan arbeta framåt och lägga de senaste årens kontroverser bakom sig.

– Det är hög tid att se framåt och att det är viktigt att stärka Akademien. Världen behöver en stark svensk Akademi, det är snudd på en nationell angelägenhet att Akademien återvinner sitt anseende och sin respekt. Jag kommer in nu och jag kan bara se framåt. Sedan var jag inte okritisk till hur det hanterades för två år sedan men det lägger vi bakom oss nu.

För Steve Sem-Sandberg var det inget enkelt beslut att tacka ja till Akademien.

"Jag är en ganska privat person som inte precis trivs i rampljus. Men det här är en unik möjlighet att arbeta för litteraturen, och det kunde jag inte tacka nej till", skriver han i ett mejl till TT.

När Peter Handke utsågs till Nobelpristagare i litteratur i fjol var Sem-Sandberg en av de kritiska rösterna till valet. Den inställningen har dock inte påverkat hur han känner inför att bli ledamot.

"När Handke var på tal sa jag vad jag tyckte som läsare av hans böcker. Jag sa också vad jag tycker om hans politiska ställningstaganden. I övrigt har jag inga synpunkter på Akademiens val. Det hade jag inte då, och det har jag inte nu heller", skriver han.

Två stora krafter

Akademiens ständige sekreterare Mats Malm utvecklar hur man resonerat vid valet av Carlberg och Sem-Sandberg och konstaterar att Akademien behövt mer facklitteratur:

– Ingrid Carlberg har ju arbetat som journalist länge och skrivit några fantastiska biografier, men också medicin. Steve Sem-Sandberg gör helt andra saker, en framstående författare och kritiker. Han har arbetat som kritiker länge och har ett väldigt gott omdöme, och har arbetat som översättare. Båda tror vi kommer att stärka Akademiens arbete väldigt påtagligt. De är två stora krafter. Jag är väldigt glad för invalen och ser fram emot att arbeta med dem.

I och med de nya invalen innehas sex av Akademiens 18 stolar av kvinnor. Angående könsfördelningen kan man inte använda sig av kvotering, enligt ständige sekreteraren.

– Det finns väldigt många olika typer av balans. Det är väldigt viktigt att ha en balans när det gäller kön, det gäller att få med så många perspektiv som möjligt, men det är också många andra bitar som behöver stämma in. Vi arbetar långsiktigt här, säger han.

Carlberg efterträder avlidne Göran Malmqvist på stol 5. Sem-Sandberg ersätter avlidna Kristina Lugn på stol 14. De inträder formellt i Akademien den 20 december.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning