Ingmar Bergman är död men hans dramatik lever

Ingmar Bergman hade skrivit under #metoo, säger skådespelaren Lena Endre. – Ingmar var respektfull mot sina kvinnliga skådespelare, han ville att vi skulle känna oss trygga.

I mitten av 1980-talet var Ingmar Bergman, liksom många andra svenskar, förhäxad av tv-serien Varuhuset. Själva serien tyckte han var urusel men den unga skådespelaren Lena Endre fascinerade honom. "Hon var oavbrutet levande i varje form", beskrev Bergman.

Tack vare Ingmar Bergman lämnade Lena Endre Varuhuset efter bara en säsong. Endre kom till Dramaten där hennes debutroll var som piga i Lång dags färd mot natt, regisserad av Ingmar Bergman.

Det första mötet med den store Bergman blev chockartat.

– Jag spelade upp en scen och det gick inte alls bra. Men Ingmar var klok och undrade om jag kunde göra scenen på min barndomsdialekt, ångermanländskan, berättar Endre.

– Jag tänkte på mormor och spelade upp scenen på nytt och det gick jättebra. "Eftersom pigan är från Irland är det utmärkt att hon talar dialekt", tyckte Ingmar.

Lena Endre upptogs i Ingmar Bergmans stall av lyskraftiga skådespelare och samarbetet mellan dem kom att vara i 15 år. Lena Endre har regisserats av Bergman på både scen och film och hon har medverkat i uppsättningar som han har skrivit men som har regisserats av andra.

Kan man överskatta Ingmar Bergmans betydelse för dig som skådespelare?

– Nej. Ingmar gav mig de roller jag behövde för att erövra yrket. Han lät mig utmana mig själv. Att en regissör tar ansvar för en skådespelares utveckling är fantastiskt för skådespelaren men tyvärr sällsynt i dag.

– Jag tror på Ingmar när han sa att det roligaste han visste var att jobba med skådespelare. Han hade en extrem låga och driften tog aldrig slut.

Vilken är din favoritroll i samarbetet med Bergman?

– Marie Steuber i pjäsen Rummet och tiden. Den var nyskriven då vi satte upp den och när jag tittade på Ingmar under repetitionerna tänkte jag att sådan här måste han ha varit som ung, fylld av experimentlust.

Inte så rasande

I myten om den store Bergman ingår beskrivningar av hans vredesutbrott men dem tonar Lena Endre ner.

– Under våra 15 år av samarbete såg jag inte ett enda raserianfall – konstigt eller hur? Ingmar kunde vara vass och elak men jag har upplevt regissörer med ett betydligt värre temperament.

Och på tal om #metoo och det svenska skådespelaruppropet #tystnadtagning säger Endre att Ingmar Bergman hade varit positivt inställd.

– Ingmar var noga med att de kvinnliga skådespelarna skulle känna sig trygga.

Sina sista år tillbringade Ingmar Bergman på Fårö. Lena Endre och han talades regelbundet vid i telefon.

– Ingmar pratade mycket om sin saknad till teatern. Jag föreslog att vi skulle komma till Fårö och sätta upp något som han regisserade men han suckade och sa nej, nej jag är för gammal.

Ingmar Bergman avled 2007 men hans pjäser lever vidare och sysselsätter bland annat Lena Endre. Senast spelade hon Karin Åkerblom (Ingmar Bergmans mamma) i uppsättningen av Den goda viljan på Dramaten 2016.

– Uppsättningen var modern trots att den utspelar sig i början av 1900-talet. Det intressanta med Ingmars manus är ju att de fungerar var som helst och när som helst.

– Jag undrar ifall Ingmar förstod att han skulle komma att betraktas som en stor dramatiker, inte bara som en stor regissör.

Populär dramatiker

Ingmar Bergman hade fyllt 100 år i år och Lena Endre deltog i ett seminarium på Hanaholmen för att markera inledningen på festligheterna.

Jubileumsåret till ära uppmärksammas nu även författaren Ingmar Bergman, i dag en av Europas populäraste dramatiker. Ett 60-tal av hans uppsättningar spelas årligen på scener runtom i Europa, också i Helsingfors.

Själv betraktade Ingmar Bergman sina manus som halvfabrikat och nedvärderade dem gärna.

Jan Holmberg, vd för Stiftelsen Ingmar Bergman, ser flera anledningar till att Bergman själv misskrediterade sina verk.

– Dels led Bergman av verklig blygsamhet, dels av falsk blygsamhet. Han var väldigt stukad av det mottagande han fick i början, ett mottagande som han uppfattade som svalt, vilket inte är sant.

– Dessutom, vilket inte är koketteri, tyckte han det var svårt att skriva.

Ingmar Bergman gillade rutiner och dem odlade han också under skrivprocessen. Han skrev ett visst antal timmar, han skrev för hand och han använde alltid samma gula manuspapper. Motståndet mot att fatta pennan återkom ständigt.

"Olustig som en metmask", noterar Bergman en gång i anteckningsboken när han ska försöka komma i gång med ett nytt manus. Men i en annan anteckningsbok skriver han "Utan papper eller penna är ensamheten bortkastad..."

Böcker förekommer ofta i Ingmar Bergmans manus men de är nästan alltid fiktiva. När Lena Endre undrade vilken bok hennes rollfigur läser i pjäsen Larmar och gör sig till (1997) fick hon det förnärmade svaret "den har jag för fan skrivit själv".

Den komplicerade sanningen

Jan Holmberg är aktuell med boken Författaren Bergman – en bok som utkommer inom kort. Bokens huvudtes är att bevisa Ingmar Bergmans storhet som författare och en författare vars liv och verk är svåra att skilja åt. Den handlar också om Ingmar Bergmans komplicerade förhållande till sanning och lögn, av honom själv i Laterna Magica sammanfattad som "Jag utbildade mig till lögnare".

– Ingmar Bergman hade svårt att skilja lögn från sanning, det var därför han sysslade med teatern, film och fiktion. Han trivdes i mellanrummet, förklarar Jan Holmberg.

– Lögnen blev nödvändig för att han skulle nå sanningen.

Ingmar Bergmans självbiografi Laterna Magica blev den stora vändpunkten för Bergmans syn på sitt eget författarskap. Jan Holmberg säger att Laterna Magica är omöjlig att överskatta i Ingmar Bergmans verkförteckning.

– Laterna Magica är så mycket mer än en självbiografi, den är ett litterärt verk. I arbetsboken kan man följa med hur orolig Bergman är inför utgivningen och lättnaden när recensionerna är positiva.

Spåren av de första husgudarna – Hjalmar Bergman och August Strindberg – finns i Laterna Magica men Jan Holmberg hittar även andra inspirationskällor.

– Jag hittar drag av modernism och av Beckett och Kafka i Laterna Magica. Men jag är inte säker på att Ingmar Bergman skulle erkänna det.

Sin karriär som författare avslutade Bergman med de tre romanerna Den goda viljan (1991), Söndagsbarn (1993) och Enskilda samtal (1996). Alla tre har dramatiserats för scen och film.

Dagböcker med embargo

I femtioårsåldern började Ingmar Bergman skriva dagbok. Böckerna är deponerade hos Stiftelsen Ingmar Bergman med embargo till 2055.

– Dagböckerna blir spännande att läsa men de innehåller knappast något snaskigt skvaller. Jag tror att den viktigaste orsaken till det långa embargot är att Ingmar Bergman inte uppfattade dagböckerna som konstnärligt intressanta, säger Jan Holmberg.

De gula manuslapparna som Ingmar Bergman använde när han skrev sina manus hängde med hela hans liv. Men mot slutet förlorade Bergman förmågan att skriva litterärt och fick nöja sig med att skriva direktiv om matinköp åt hushållerskan. En av de sista noteringarna finns på hans fårskinnstofflor – V på vänster toffla och H på höger.

Profil

Ingmar Bergman

Född 14 juli 1918 och död 30 juli 2007.

En av de mest betydande film- och teaterregissörerna i Norden och Europa med världsberömda uppsättningar som Scener ur ett äktenskap (1973), Trollflöjten (1974), Höstsonaten (1977) och Fanny och Alexander (1982).

I den litterära produktionen ingår ett 60-tal filmmanus, ett dussintal pjäser, självbiografier, prosa, ett hundratal artiklar, dagböcker, anteckningsböcker och tusentals brev.

Var gift fem gånger.

Ordet Vargtimmen har lanserats av Ingmar Bergman. Filmen Vargtimmen är från 1968.

Fakta

Bergman firas också i Finland

Hanaholmen var först ute med att jubilera Bergman 100 och uppmärksammar Bergman under hela året. I samband med månadens film arrangeras samtal med Bergman-kännare och personer som inspirerats av Ingmar Bergman i sitt skapande.

Kavi (Nationella audiovisuella institutet) arrangerar en Ingmar Bergman-retrospektiv som inleds med Sommarlek (21.1). I serien ingår bland annat Sommaren med Monika, Sommarnattens leende, Det sjunde inseglet, Smultronstället och Scener ur ett äktenskap.

Filmfestivalen Esbo Ciné firar Ingmar Bergman i maj.

Jörn Donners och Rafael Donners dokumentär Minnet av Ingmar Bergman visas i tv mot slutet av året.

Esbo stadsteater sätter upp Höstsonaten (Syyssonaatti) med premiär den 14.2. För regin svarar Pasi Lampela, rollen som Charlotte spelas av Satu Silvo.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03