Ingmar Bergman hyllas med musikaliskt videoverk

Bild: EPA/Pressens bild/Jonte Wentzell

Film och musik vävs samman i en specialhyllning till Ingmar Bergman. "Varifrån kommer musiken?" är temat när Göteborgssymfonikerna och Göteborgs filmfestival firar Bergmans födelseår.

Göteborgs symfoniker och Göteborgs filmfestival gör en ny föreställning om det musikaliska arvet efter Ingmar Bergman. Tillsammans ska de sätta upp en videokonsert till den svenske regissörens ära i samband med 100-årsfirandet av hans födelsedag nästa år, skriver Sveriges Radios P4 Gotland.

Verket utgår till viss del från Bergmans filmer, manuskript och brev, men kretsar även kring en fråga Bergman själv ställde sig i sitt sommarprat i P1 2004 – varifrån kommer musiken egentligen?:

Jag har frågat framstående kompositörer, framstående musiker och flera dirigenter, varifrån kommer musiken, hur kommer det sig att vi är de enda djuren på hela jordklotet som gör musik?", sade han då.

Verket består av ett kollage av filmsekvenser som sätts samman med symfonikernas musik. Den estniske tonsättaren och poeten Jüri Reinvere har specialkomponerat ett nytt stycke för ändamålet.

– Han har en specifik koppling till just Ingmar Bergman, och är lite av en förstahandskälla till Bergmans förhållande till musik, kan man säga, för att de två har tillbringat väldigt mycket tid tillsammans. Ingmar Bergman kom att bli Jüris lärare i musikalisk dramaturgi skulle man kunna säga, säger Marco Feklistoff till SR.

Verket regisseras av isländska Arnbjörn Danielsen och får premiär i samband med filmfestivalen nästa år.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03