Inget VM-kval för handbollsdamerna – förbundet hänvisar till hälsoriskerna

Johanna Hilli och de övriga landslagsspelarna får vänta på att spela tävlingsmatcher. Bild: Alexander Wagner

Handbollförbundet meddelade på tisdagen att damlandslaget inte kommer att delta i VM-kvalet i vår.

Det finländska damlandslaget i handboll skulle ursprungligen spela VM-kval i Turkiet i december i fjol. Men på grund av coronapandemin flyttades kvalturneringen till mars.

På tisdagen meddelade Handbollförbundet att damlandslaget inte kommer att spela i VM-kvalet. Förbundet hänvisar till det rådande coronapandemiläget i världen och att det inte syns någon ljusning.

"Efter diskussioner med tränare och spelare har vi kommit fram till att det medför för stora säkerhetsrisker att resa till Turkiet", skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Det finländska förbundet har meddelat beslutet till det europeiska handbollförbundet EHF

"Det är klart att vi hade velat delta i VM-förkvalet men vi bestämde oss för att agera ansvarsfullt och låta bli att resa tvärs över Europa för att möta lag från andra länder. Vi kan inte bara tänka på turneringen i sig utan primärt måste vi tänka på spelarna och deras hälsa", säger assisterande tränaren Ken Sirenius i pressmeddelandet.

Damlandslaget i handboll tar nu sikte på EM-kvalet som antingen inleds i vår eller i höst beroende på hur många lag som anmäler sig.

Damlandslaget ska enligt den nuvarande planen samlas för läger i Kisakallio i Lojo i mars.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning