Inget VM för Semenya: "Väldigt besviken"

Caster Semenya. Arkivbild. Bild: AFP / Lehtikuva / Karim Jaafar

Dubbla olympiska mästaren Caster Semenya kommer inte att delta vid friidrotts-VM i höst.Detta står klart efter att Schweiz federala domstol beslutat att låta Internationella friidrottsförbundets (IAAF) omdiskuterade hormonregeln träda i kraft.

Med två månader kvar till friidrotts-VM kom beslutet som Caster Semenya fruktat. Den sydafrikanska 800-meterslöparen får inte delta vid friidrotts-VM – om hon inte medicinerar ned sina naturligt höga testosteronvärden. Något 28-åringen tidigare sagt att hon vägrar att göra.

Detta står klart sedan Schweiz federala domstol valt att ändra sitt tidigare beslut, och i stället följa Internationella friidrottsförbundets regler. Regeln som nu träder i kraft säger att kvinnliga elitidrottare med för höga testosteronvärden – som Semenya – måste sänka dem för att få delta i vissa tävlingar.

"Jag är väldigt besviken över att inte få försvara min hårt förtjänade titel, men det här kommer inte stoppa mig från att kämpa för de mänskliga rättigheterna som alla kvinnliga idrottare förtjänar", säger hon i ett uttalande.

Tisdagens händelse är bara en del i en lång och utdragen kamp mellan Semenya och IAAF – och den är inte över än. Hon har tidigare överklagat införandet av IAAF:s regel till idrottens internationella skiljedomstol, Cas, och där har det slutgiltiga beslutet inte kommit.

– Vi kommer att fortsätta jobba med Casters överklagande och kämpa för hennes grundläggande mänskliga rättigheter. Ett lopp avgörs inte förrän på mållinjen, säger advokaten Dorothee Schramm.

Bakgrunden i konflikten är att Internationella friidrottsförbundet, IAAF, hävdar att kvinnliga friidrottare med höga testosteronnivåer, så kallade hyperandrogena kvinnor, har sportsliga fördelar på grund av det manliga könshormonet och att idrottarna inte tävlar på lika villkor.

IAAF, står bakom hormonregeln som tagits upp i flera domstolar under året och som Semenya protesterat mot.

Fallet togs upp av idrottens internationella skiljedomstol, Cas – som den 1 maj beslutade att det är tillåtet för IAAF att ha egna regler och avslog Semenyas överklagan.

Två veckor senare överklagade Sydafrikanska friidrottsförbundet domen till Schweiz federala domstol – som beslutade att tillfälligt upphäva regeln den 3 juni.

IAAF begärde den 13 juni att regeln skulle återinföras, vilket skedde den 30 juli efter beslut av Schweiz federala domstol.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning