Inget rekord i Tammerfors – Neziri glänste i Kortes frånvaro

Nooralotta Neziri (t.v.) var snabbare än Reetta Hurske i häckloppet i Tammerfors. Bild: Lehtikuva / Emmi Korhonen

Nooralotta Neziri fortsatte löpa på hög nivå då hon tog hem segern i häcktävlingen i Tammerfors på onsdagen.

I Annimari Kortes frånvaro hade Nooralotta Neziri och Reetta Hurske chansen att vara de starkast lysande häckstjärnorna i Tammerfors.

Neziri och Hurske tog hem segern i sina respektive heat. Neziri löpte i mål på 12,99 medan Hurske nöjde sig med att jogga i mål på 13,21,

Neziri var vassast också i finalen och tog hem segern på tiden 12,92 – åtta hundradelar långsammare än hennes säsongbästa.

– Det var väl ett helt ok lopp. Jag bestämde mig för att ta det säkert i starten eftersom vi hade så många tjuvstarter i heaten, sade Neziri i Yles sändning.

Hurske fick nöja sig med en tid på över 13 sekunder inför sin hemmapublik då hon slutade tvåa med tiden 13,03. Borgå Akilles-löparen Noora Juslin slutade femma med 14,27.

För Lotta Harala blev tävlingen i Tammerfors en mardröm. Hemmalöparen slog efter en bra start i den fjärde häcken i försöksheaten och tappade rytmen i sin löpning. Hon tvingades bryta loppet och fick inte mäta sig med de övriga i finalloppet senare under kvällen.

Korte tillbaka nästa vecka

Nationsettan Annimari Korte valde att inte ställa upp i tävlingen i Tammerfors. Korte har varit i kanonform den här säsongen och det verkar bara vara en tidsfråga innan hon slaktar sitt eget finländska rekord.

Korte har i sommar löpt häckrakan på 12,76 – bara fyra hundradelar från sitt rekord från i fjol. Hon noterades dessutom för 12,80 i motvind i tävlingen i Lahtis för en vecka sedan.

Korte är tillbaka på tävlingsbanan den 1 augusti i Kuortane. Efter det väntar Paavo Nurmi Games och FM-tävlingarna i Åbo, några internationella tävlingar i Polen, Italien och Kroatien. Hon planerar att avsluta säsongen i Diamond League-tävlingen i Rom den 17 september.

Rekord för Blomqvist

Borgå Akilles-löparen Jonni Blomqvist har haft en stark säsongstart och tog hem segern på 400 meter häck i Oskari Mörös frånvaro. Blomqvist förbättrade sitt personliga rekord med en halv sekund då han kom i mål på 51,46 sekunder.

HIFK:s Viivi Lehikoinen lyckades inte lika bra på samma sträcka trots att också hon tog hem segern. Efter problem med rytmen i inledningen samlade hon sig och löpte i mål på 58,80. Lehikoinens rekord är 56,49.

Säsongdebut för Koilahti

21-åriga längdhoppslöftet Taika Koilahti gjorde säsongdebut i Tammerfors efter att ha återhämtat sin från den lårskada som satte stopp för inomhussäsongen i vintras. Koilahti slog igenom med dunder och brak i fjol då hon hoppade 669.

I onsdagens tävling hade Koilahti en stigande trend som till slut räckte till en andraplats. Koilahtis bästa hopp mätte 6,03. Sani Sanaslahti tog hem segern med 6,15.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning