Inget nytt under solsystemet

Framåt. Den nya filmen innehåller mera framåtrörelse, mindre filosofi och tekniktokeri, än i många av de tidigare Star Trek-installationerna. Bild: Okänd

På kommandobryggan ombord på USS Enterprise är det mesta som förut även om regissören Justin Lin tagit stafettpinnen av J.J. Abrams.

Science fiction

Star Trek Beyond

Regi: Justin Lin. Manus: Simon Pegg & Doug Jung. Foto: Stephen F. Windon. I rollerna: Chris Pine, Zachary Quinto, Karl Urban, Zoe Saldana, Simon Pegg. I 3D och 2D.

Star Trek handlar givetvis inte endast om filmer och tv-serier. Det är en populärkulturellt spetsad världsreligion vars församlingsmedlemmar, "trekkies", svär i grand master Gene Roddenberry.

Det har nu gått femtio år sedan Roddenberry, den före detta piloten och motorcykelpolisen, presenterade det första utkastet till rymdoperan i fråga. Personligen har jag vid det här laget tappat räkningen över antalet spelfilmer och tv-serier (inklusive spin-off-projekt) men konstateras kan att Star Trek Beyond är den tredje filmen sedan nystarten 2009.

Som bekant jobbar regissören J.J. Abrams nu för en helt annan galax (han fortsätter på producentpallen) och så går stafettpinnen här till Justin Lin. På kommandobryggan ombord på USS Enterprise är dock det mesta som förut.

Chris Pine fortsätter i rollen som kapten James T. Kirk, flankerad av "vulkaniern" och högra handen Spock (Zachary Quinto). Simon Pegg, som den här gången även signerat manuset, gör lustigkurren Scott "Scotty" Montgomery allt medan den tragiskt bortgångne Anton Yelchin (med en accent som heter duga) iklär sig Chekovs skepnad.

Zoë Saldana står för det kvinnliga inslaget men får i andra och tredje akten stöd av Jaylah (Sofia Boutella), en slitstark actionhjältinna av främmande art.

Det är tre år sedan Kirk och hans mannar mönstrade på den senaste i raden av intergalaktiska seglatser och det är orsak nog att ägna sig åt en gnutta soul searching. Typ om universum nu en gång är oändligt, vad är det då för vits att utforska det? Vem vet, kanske kunde man syssla med nåt helt annat?

Faktum är att James Kirk, ingen ungtupp längre, nu fikar efter ett skrivbordsjobb på betryggande avstånd från den arma kommandobryggan. Även Spock, den mest trogna av vapendragare, har lite andra planer.

Men med det inte sagt att Justin Lin (The Fast and the Furious) skulle ha gjort en film med kammarspelskvaliteter, nix. Det är i samband med ett räddningsuppdrag på en avlägsen, icke kartlagd, planet som USS Enterprise skjuts ner och manskapet ställs mot en fiende som inte ger mycket för den federationsvänliga idén om att "sammanhållning är styrka".

Här är det krig och hat och förstörelse som gäller.

På den punkten kunde man kanske dra en parallell till Benedict Cumberbatchs fascistoida framtoning i Star Trek Into Darkness (2012), men i inget skede blir Beyond lika tung och mörk och massivt inbjudande.

Visst finns det i filmen ett politiskt ledmotiv, modell söndra och härska, men för det mesta är det fråga om "good clean fun", om sorglös äventyrsunderhållning som stryker Star Trek-traditionen medhårs.

I den mån man ruskar om tittaren handlar det väl närmast om nya konstellationer på personplanet; det faktum att allting denna gång inte kretsar kring James Kirks och kommendör Spocks manligt struliga vänskap.

Som så ofta har fan boy-kotteriet mest att vinna på den nya filmen, men glädjande nog är Star Trek Beyond en rulle man kan se även utan en doktorsavhandling i avancerad rymdvetenskap.

Här var det mera framåtrörelse, mindre filosofi och tekniktokeri, än i många av de tidigare Star Trek-installationerna. Och när det gäller utforskningen av främmande planeter räds Justin Lin inte det töntigt nostalgiska.

Det är nästan så man får lust att tala om hjärta och själ, i synnerhet som filmen är tillägnad legendaren Leonard "Spock" Nimoy och unge Anton Yelchin, bägge två nu en del av evigheten.

Krister Uggeldahl

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning